Mässlingviruset är luftburet och väldigt smittsamt. Foto: Arkiv/TT

Badlarmet avblåst – ingen mässling i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av mässling har konstaterats i Malmö. Ytterligare ett fall misstänkes i Trelleborg. Det senare har nu konstaterats vara ett falsklarm.

Personen med den misstänkta smittan hade vid två tillfället badat i Trelleborgs sims bassäng och på grund av detta uppmanade Region Skånes smittskyddsenhet personer som besökt simhallen att vara uppmärksamma på symtom eftersom de kunde ha smittats.

På tisdagseftermiddagen kom provsvaren. Personen hade inte mässling. Därmed är varningen till den senaste tidens besökare på simhallens gäster avblåst.

I början av oktober hade Trelleborg ett konstaterat fall av mässling. Då kontaktades personer i den personens närhet. En av dessa var osäker på huruvida den var vaccinerad, och vaccinerade sig därför.

Det var denna person som nu misstänktes ha mässling. När provsvaren under tisdagen kom tillbaka från Stockholm visade det sig att det misstänkta mässlingsfallet var en reaktion på vaccinet.

– Inkubationstiden är två veckor, vilket även var den tid som gått sedan personen vaccinerade sig. Man kan få en mildare, ej smittsam, mässlingsform som reaktion på vaccinet, vilket var det som skedde i detta fall, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

Finns det en risk att den förste personen som insjuknade i Trelleborg har smittat andra?

– Ja. Men då borde de personerna redan ha blivit sjuka vid det här laget, då det gått så pass lång tid, säger Eva Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.