– Tanken är att hundsökningarna ska vara brottsförebyggande och avskräckande, säger Paul Nilsson, ansvarig inom polisen. Foto: SVT

Resultatlös drogjakt på Malmös skolor

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har polisen inte påträffat någon narkotika under hundsökningarna som genomförts i Malmö stads högstadie- och gymnasieskolor.

– Tanken är att det ska vara brottsförebyggande och avskräckande, säger Paul Nilsson på polisen.

Under vårterminen får ett antal av Malmös stads högstadie- och gymnasieskolor besök av narkotikahundar. Pilotprojektet, som går under namnet ”Drogfri skola”, är ett samarbete mellan polisen och kommunen som en del av det brottförebyggande arbetet.

– Vi har inte påträffat någon narkotika hittills, men vi har haft tillfällen där hundarna markerat på vissa platser på skolorna, säger Paul Nilsson, ansvarig för Drogfri skola inom polisen.

Genomförs efter skoltid

Elever och vårdnadshavare har i början av terminen fått information om att hundsökningarna kan förekomma under terminen. Sökningarna genomförs efter skoltid och hundarna söker igenom utrymmen som skåp, rasthallar, uppehållsrum och skolgårdar. Varje sök tar cirka två timmar och vid varje tillfälle besöker man flera skolor.

– Vi har haft en hund som markerat på en soffa i ett skolkafé, men vi påträffade ingenting där. Det kan vara att någon suttit där med narkotika i bakfickan tidigare på dagen. Vi har även haft en hund som markerat bakom en tavla som suttit på väggen i en skolkorridor, säger Paul Nilsson.

Mål att alla skolor ska med

Polisen vill inte uppge hur många skolor de gått igenom hitills. Målet är att under våren gå igenom alla skolor som anmält sitt intresse att vara med i projektet. Till hösten är tanken att antalet sök ska utökas och att alla Malmö stads högstadie- och gymnasieskolor ska bli medverka i projektet.

– Tanken är att hundsökningarna ska vara brottsförebyggande och avskräckande, säger Paul Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.