Foto: SVT

Ingen studentsång från universitetstrappan

Uppdaterad
Publicerad

I runt 100 år har Lunds studentsångare hälsat våren från universitetets trappa. Men i år sätter coronan stopp för traditionen.

– Det blir en konsert, men vi får göra på ett annat sätt, säger Tomas Hagström som är ordförande för kören.

För många så är det ett av de stora vårtecknen. Unga och gamla studentsångare samlas på trappan vid den vita universitetsbyggnaden i Lund för att hälsa vårens ankomst 1 maj. Under magnoliorna samlas lundaborna och via SVT så kan resten av Sverige höra hur vintern rasat ut och att sköna maj är välkommen. Men i år så bryts den traditionen.

– Vi vill så gärna sjunga in våren, det känns kanske viktigare än någonsin. Men vi kan inte stå på trappan och sjunga, säger Tomas Hagström.

Coronavirus i Skåne

Istället så blir det en förinspelad konsert som sänds.

– Vi kommer att samla den aktiva kören på AF-borgens tak och sjunga där med utsikt över domkyrkan och universitetet. Och så sjunger vi ut över hela Lundagård.

Bara aktiva kören

Just 1 maj så är vanligtvis alla som någon gång sjungit med studentsångarna välkomna tillbaka. Så blir det inte heller i år.

– Då blir kören för stor, säger Tomas Hagström.

– Dessutom tillhör en stor del av våra gamla medlemmar riskgruppen 70+. Det känns vemodigt att inte alla kan vara med, men det känns ändå viktigare att vi får sjunga.

Mösspåtagning på nätet

Andra lundatraditioner i isamband med valborg och 1 maj är att studentkåren uppvaktar universitetets rektor och att det är mösspåtagning. Även här blir det ändringar. Uppvaktningen skjuts upp och planeras ske 6 juni. Då görs en ny bedömning och eventuellt bestämmer man sig för ett ännu senare datum då.

Och mösspåtagning blir det – men bara digitalt. Studentkårens vice ordförande kommer att hålla ett tal som spelas in och sänds på nätet.

– Vi i styrelsen är självklart sorgsna över det här, men under rådande omständigheter anser studentkåren att det är viktigt att föregå med gott exempel, säger Matilda Byström, vice ordförande i LUS.

Ge hopp

Tomas Hagström säger att han tycker att man kommit fram till en bra lösning.

– Våren kommer till Lund oavsett coronan. Vi tror att våra sånger kan vara hoppingivande när det är som nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet