• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Inget intresse för betyg i 4-an

Inga skånska skolor vill vara med i försöket att ge betyg i årskurs fyra. Överhuvudtaget är intresset svalt i hela landet.

Det är Liberalerna som vill börja ge betyg redan i fyran. Regeringspartierna vill inte det, men som en kompromiss i senaste betygsbeslutet så bestämdes det att det skulle ske ett försök på frivilliga skolor. Försöket ska sedan utvärderas av forskare, för att se om så tidiga betyg har någon betydelse för elevernas resultat.

Men i Skåne finns inga intresserade skolor. Det visar en rundringning som Sydsvenskan/HD har gjort. Antingen säger politikerna eller rektorerna nej.

Övertala någon

I Vellinge finns det dock ett politiskt beslut att minst en av skolorna ska vara med i försöket, men ingen rektor där har hittills anmält intresse. Där säger man att om ingen är intresserad ska man försöka övertala i alla fall en skola.

Även i resten av landet är intresset svalt. Skolverket har inte fått in en enda anmälan från nån kommun som vill vara med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer