Socialdemokraternas gruppledare i Ystad vill inte ta över posten som kommunstyrelsens ordförande före valet. Hon vill ha arbetsro i kommunen. Foto: Riccard Axtelius

Inget maktövertagande av (S) i Ystad: ”Vill inte skapa kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Ystad bestämde sig på onsdagskvällen för att inte försöka ta över makten i Ystad.

– Det behövs arbetsro i kommunen och vi vill inte skapa mer kaos än vad som behövs, säger Cecilia Magnusson-Svärd, gruppledare för socialdemokraterna i Ystad.

Arbetarkommunens styrelse övervägde om de redan före valet nästa år skulle försöka ta över makten i Ystad. Deras kandidat till den tyngsta posten, som kommunstyrelsens ordförande, skulle i så fall bli Cecilia Magnusson Svärd.

– Vi kom fram till att vi inte ska utmana. Vi fokuserar på att lägga kraft på valkampen istället, säger Cecilia Magnusson-Svärd (S).

Hon säger att det pågår ett förändringsarbete i kommunen och att socialdemokraterna vill att tjänstemännen ska få arbetsro.

– Vi vill inte skapa mer kaos än vad som behövs och eftersom det är vår budget som gäller tvingas de styrande att genomföra vår politik.

Svårt läge för de styrande

Den borgerliga treklövern i Ystad, bestående av M, L och KD, får för tredje året i rad styra med en S-budget. Det stod klart efter senaste kommunfullmäktige.

Tillsammans fick S, C, MP, V, oberoende ledamötena Göran Göransson och Lars Toftemar, igenom oppositionens budget med en röst mer än M, L, KD och SD.

De frågor som socialdemokraterna driver, och har i sin budget, är bland annat att gymnasieelever ska kunna åka gratis på tåg och bussar. De vill anställa en ny miljöstrateg och att det särskilda boendet, som planeras vid Trädgårdsstaden, ska ägas och drivas av kommunen.

– Vi räknar med att få igenom dessa förslag och att vi utökar bidragen till ekonomiska föreningar med samlingslokaler i kommunen, säger Cecilia Magnusson Svärd.

Den första mars nästa år avgår Kristina Bendz (M) som kommunstyrelsens ordförande. Hon förväntas efterträdas av Paula Nilsson (M). Hon får fram till valet styra Ystad med oppositionens budget.

Ystad leds efter valet 2018 av ett minoritetsstyres som består av M, L och KD. De har valteknisk samverkan med SD. Den borgerliga treklövern har fått styra med oppositionens budget under hela mandatperioden.

Första gången var 2018 då SD röstade med oppositionen. Andra gången var när den förre kristdemokraten Göran Göransson valde att rösta på oppositionens budget 2020. I den senaste omröstningen var det Lars Toftemar, tidigare S-politiker, som röstade på oppositionens budget. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer