Kommuner kritiserar elitsatsningar

Uppdaterad
Publicerad

Inställningen till idrottsklubbars elitsatsning på barn under 13 år varierar kraftigt. Det visar en enkät SVT har gjort bland landets samtliga kommunstyrelseordförande.

Av de  som svarat i Skåne och Blekinge anser tio att klubbar som bedriver elitverksamhet för barn under tretton år ska kunna få bidrag av kommunen. Fjorton kommuner anser att de inte ska ha några bidrag. Fyra kommunalråd har ingen åsikt i frågan.

På frågan om dessa klubbar ska få tillgång till kommunens anläggningar svarar arton ja och sex nej.

Kan skadas
Kommunalrådet Cecilia Lind i Eslöv hör till de mest kritiska.

– Jag är bestämd motståndare till att elitsatsa på barn under tretton år. Det är varken bra för barnen eller samhället. Det finns forskning som visar att  barnen kan bli både fysiskt och psykiskt skadade om man satsar för tidigt och för hårt, säger hon

Kommunen har också en tydlig filosofi. Stöd ges bara till de föreningar som satsar fullt ut på bredden i unga år.

-Vi försöker uppmuntra föreningar som satsar på till exempel idrottsskolor och låter barnen prova på olika fritidsaktiviteter tidigt så att de kan välja när de blir lite äldre, säger Stefan Persson, fritidschef i Eslövs kommun.

Topp tack vare bredd
Och i Eslövs IK, som har damlag i handbollens elitserie,  menar man att det inte alltid går att se vilka barn som ska bli duktiga längre fram. Barn har olika utvecklingsfaser.

– Det har vi sett många exempel på. Vi har haft spelare som inte var så duktiga när de var tolv-tretton år, men som blommat ut  i nittonårsåldern. De har valt att fortsätta tack vare att vi har satsat på bredden, säger Stefan Lindstrand, ordförande i Eslövs IK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer