Inrutad helg för seriefantaster

Uppdaterad
Publicerad

Malmö har etablerat sig som ett starkt fäste för den tecknade serien, en bransch som just nu upplever ett konstnärligt uppsving men också en vikande lönsamhet.

I helgen stod staden värd för den två dagar långa Seriefesten, en hårt inrutad tillställning på Malmö Stadsbibliotek fylld med branschseminarier, mingel och givetvis seriealbum och -tidningar på längden och tvären. Ofta är det skaparna själva som agerar försäljare i montrarna.

– Villkoren är ganska tuffa och många svenska seriekonstnärer är hänvisade till självpublicering. Förlagen är ofta svala och det finns inte alls lika utvecklade stödsystem som för andra kulturformer, berättar Natalia Batista från arrangörsgruppen bakom Malmö Seriefest.

”En känsla av frihet”

Eget ansvar är nu inte enbart av ondo, påpekar hon. Många serieskapare månar om att själva kunna kontrollera hur deras alster sprids.

– Det är en känsla av frihet, som jag tror också är bra för kreativiteten, säger Natalia och pekar ut över havet av unga tecknare som minglar, föreläser och torgför sina serier.

Ett bra exempel på mångsysslande entreprenör är Malinda Lindmark, som förutom att ha skrivit manus till sin självbiografiska serie Trans:it även satt upp verket som musikal hemma i Göteborg – med egen musik – och nu planerar att också göra spelfilm av det.

Kom ut som transvestit

– Det är min egen berättelse om hur jag för några år sedan kom ut som transvestit på min arbetsplats, berättar Malinda.

Själva serierna i boken har gjorts av 27 olika tecknare, i ett försök att närma sig begreppet transvestism ur flera synvinklar.

– Mycket kretsar kring mina egna funderingar om kön och könsidentifikation. Tonen är förhoppningsvis rolig men givetvis finns det även plats för lite tyngre och svårare tankar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer