Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kontroller visade stora brister hos flera restauranger i Malmö förra året. Foto: Malmö miljöförvaltning

Insekter, ingrodd smuts och råttor – så såg matsnusket ut på Malmös restauranger

Uppdaterad
Publicerad

Levande råttor i torrförråd. Spindelnät. Insekter i mjöl. Ingrodd smuts. Det är några exempel på det snusk som Malmös livsmedelkontrollanter stötte på förra året.

Förra året gjorde Malmö stad omkring 3 000 kontroller på restauranger, gatukök, bagerier och livsmedelsaffärer. Ungefär ett av tio ställen hade brister av olika grad.

Några ställen visade sig ha värre brister än andra. Det handlar om allt från brister i hygien, kunskaper om allergener och problem med skadedjur.

Några exempel

Här är några exempel, tagna ur olika kontrollrapporter från 2019:

”På matsedel står Entrecoté,  men de finns ingen Entrecoté i verksamheten. Endast sammansatt nötkött med b la sojaprotein i.”

”Kvarnen som används vid tillverkning av falafel är placerad precis utanför toaletten och kläder ligger ovan på. Det är ingen lämplig förvaring av hygieniska skäl.”

Råttor i burar

I några lokaler hittade inspektörerna levande djur i lokaler – både flugor och råttor:

”Vid kontrolltillfället fanns det en hel del flugor i lokalen. Detta beror troligtvis på att lokalen är bristfälligt rengjord.”

”Råttspilling på hyllor, golv och engångsmaterial avsedda för livsmedel i det gemensamma källarförrådet i lokalen. Det påträffades även tre levande råttor i en burfälla.”

Risk för matförgiftning

I ett annat exempel på en kontrollrapport från förra året menar livsmedelskontrollanten att bristerna kunde ha lett till matförgiftning: 

”Personal tog papper och torkade av händerna eller torkade sina händer på kläderna utan att tvätta händerna innan. Att inte tvätta händerna efter att till exempel tagit i rå kyckling och sedan arbeta med andra livsmedel är allvarligt.”  

Råttor i fälla

Inspektörerna flaggade i en rapport för att det saknades salmonellaintyg när kött importerats från Danmark:

”Ni hade tagit emot en sändning med över 600 kg nötkött från Danmark trots att det saknades handelsdokument och salmonellaintyg”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer