Foto: Jeff Roberson / TT

Insektsögon kan hjälpa drönare att navigera

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Lunds universitet har genom att studera hur insekter navigerar i tät vegetation upptäckt ett system som kan appliceras på flygande robotar.

Anpassas systemet till drönare klarar de sig på egen hand i luften genom att avpassa hastigheten till omgivningen – helt utan att människor kontrollerar eller styr dem.

Det är synforskarna Emily Baird och Marie Dacke vid biologiska institutionen i Lund som står bakom genombrottet.

I sin forskning visar de till exempel att bin som flyger i tät regnskog, använder ljusstyrka för att undvika hinder och hitta hål i vegetationen, som gör det säkert att navigera.

Så slipper de krocka i luften

Förmågan att undvika kollisioner är grundläggande för djur och insekter som lever i miljöer där det finns många hinder.

Lundaforskarnas resultat visar att insekter som exempelvis orkidébiet i Panamas regnskog använder en strategi där de använder sig av ljusets styrka för att navigera snabbt och effektivt utan att krocka. Exempelvis leds de av styrkan på det ljus som kommer genom hål i olika löv till det hål som är tillräckligt stort för att ta sig igenom på ett säkert sätt utan att stöta emot kanterna.

– Systemet är så enkelt, det är högst sannolikt att andra djur också använder sig av ljuset på det här sättet. Systemet är idealt för att anpassa till små, lätta, robotar, exempelvis drönare. En gissning är att det blir verklighet inom fem till tio år, säger Emily Baird.

Med ljuset som kompass

Innan det blir verklighet måste de biologiska resultaten från regnskogen göras om till matematiska modeller och digitala system som gör det möjligt för en robot att helt utan mänsklig inblandning flyga i mycket komplicerade miljöer.

– Att använda ljus för att navigera i komplexa omgivningar är en universell strategi som både djur och maskiner kan använda för att upptäcka öppningar och ta sig igenom dem på ett säkert sätt. Det häftigaste är egentligen att insekter har utvecklat enkla strategier för att klara av svåra problem som ingenjörer ännu inte hittat lösningen på, säger Emily Baird.

Forskningsrönen presenteras i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.