Foto: SVT/Markus Hjortsman

Inte bara journalister bör oroa sig

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Att public service diskuteras är bra, men när grunden för journalistiken ifrågasätts, då är det inte bara journalister som bör oroa sig.

Göran Eklund

Redaktionschef för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg

I år fyller SVT Nyheter Skåne 50 år. Sydnytt, som vi hette tidigare, startade den 2 november 1970 (som ett test under ett halvår!). Mycket har utvecklats. I dag kan vår journalistik vara mer lokal och ännu närmare dig, tack vare fler redaktioner och den digitala tekniken. Vi har två redaktioner i länet, SVT Nyheter Helsingborg och SVT Nyheter Skåne, och en lokalredaktion i Kristianstad. Vi publicerar nyheter dygnet runt alla årets dagar.

Tekniken är både smidig och snabb, vilket gör att vi enkelt kan sända direkt vid nyhetshändelser, som nu senast under det våldsamma upploppet i Malmö.

Men även om utvecklingen går snabbt, inte minst online, finns det saker som inte ska förändras: den oberoende journalistiken.

Oberoendet är själva grunden för det vi gör och en förutsättning för att du ska kunna lita på oss. Vår verksamhet regleras övergripande av ett sändningstillstånd som riksdag och regering beslutar om. Där står det: “Verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället.”

Viktigt att granska makten

Oberoendet är inget vi kan ta för givet. Utvecklingen runt om i världen och debatten här hemma visar det. Hot förekommer också i en sådan omfattning att fyra av tio journalister uppger i en undersökning från JMG och Journalistförbundet att de avstått från viss bevakning på grund av risken för hot.

Att granska maktsfärer och hur våra gemensamma resurser används är en central del för journalistiken. Låt mig ta några exempel:

Vi har rapporterat om att Malmö stad placerade gängkriminella personer från samma krets i en lyxlägenhet. Syftet var att de skulle sluta begå brott, men istället blev lägenheten en bas för fortsatta brott. Malmö stad startade en utredning efter vårt avslöjande och beslutade att sluta placera unga kriminella i stödboenden.

Vi har berättat att en toppmäklare på företaget Bjurfors ljög och använde falska intyg vid försäljning av bostadsrätter. Mäklaren fick efter vår nyhet sluta på Bjurfors och Fastighetsmäklarinspektionen granskar fallet.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen stoppade ett digitalt vårdverktyg som upphandlats till ett värde av en miljard kronor efter en granskning som vi gjort tillsammans med Uppdrag granskning. Vi kunde visa att det fanns anledning att misstänka att upphandlingen inte gått rätt till. Region Skåne polisanmälde sedan en av sina tjänstemän för misstänkt mutbrott.

Helt avgörande för en hållbar demokrati

Vi har genom dessa nyheter visat på allvarliga brister eller misstänkta felaktigheter och de har alla fått konsekvenser. I två av fallen rör det sig om våra gemensamma skattepengar. I det tredje fallet handlar det om att riskera att bli lurad när man gör sin förmodligen största affär i livet.

Att vi ska kunna fortsätta rapportera när något inte står rätt till i vårt samhälle och ställa de ansvariga till svars, oavsett vilka som förlorar eller vinner på det, är helt avgörande för en dynamisk och hållbar demokrati. Det är värt att tänka på när public services uppdrag i framtiden nu diskuteras.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.