Forskaren Karin Samuelsson säger att nästan 2/3 av covidpatienterna på iva får mardrömmar under tiden i respirator. Foto: Johanna Olofsson

Mardrömmar och hallucinationer vanligt hos covidpatienter

Publicerad

För covid-19-patienter på iva är svåra mardrömmar och hallucinationer vanligare än för andra svårt sjuka patienter som behandlas i respirator. Karin Samuelsson som har forskat på iva-vård menar att ju längre en patient ligger i respirator, desto påtagligare blir det mardrömsliknande tillståndet.

– Covidpatienterna har mer mardrömmar och hallucinationer än andra patienter. Det beror på den långa tiden de tillbringar på intensiven, att de får så mycket starka droger och att vi ibland är tvungna att slå ut andningen för att få respiratorn att fungera, säger Karin Samuelsson.

Hela kroppen försätts i en konstgjord sömn, utan djupsömn och naturliga drömperioder. Sjukdomstillståndet påverkar inte bara kroppen, utan också hjärnan. Det i kombination med den kaotiska miljön, slangar inkopplade i kroppen, rädslan för att dö och frånvaro av trygghet och anhöriga samverkar i att framkalla de obehagliga drömmarna.ee

”Kan utvecklas till paranoida vanföreställningar”

Karin Samuelsson menar att nästan 2/3 av covidpatienterna på iva drabbas, medan bara knapp 1/3 av andra respiratorkrävande patienter upplever mardrömstillståndet. Många covidpatienter har så påtagliga drömsessioner att de har svårt att skilja dröm från verklighet.

– Drömmarna är intensiva och detaljrika och upprepas ofta. De kan utvecklas till paranoida vanföreställningar, så att patienterna tror att personalen är emot en. Och det kan bli väldigt problematiskt, säger Karin Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.