Fatma Sadek hjälper till som tolk och volontär vid demonstrationen i Malmö. Foto: Gunilla Fritze

Irakier demonstrerar för att fler ska få stanna

Uppdaterad
Publicerad

En grupp irakier från hela landet demonstrerar utanför Migrationsverket i Malmö. De vill att de svenska asylreglerna ska ändras så att fler får stanna i Sverige.

Demonstranterna anser att läget i Irak är så pass instabilt att det är farligt för dem att återvända till sitt hemland i nuläget.

– Folk kommer inte att kunna åka tillbaka utan att riskera sina liv. Jag hoppas verkligen att Migrationsverket ser hur läget är i Irak och låter de som är i Sverige få stanna, säger Farazdaq Torres, som är talesperson från demonstranterna i Malmö.

Se mer: Här är SVT Nyheter Skånes inslag

De har kommit från hela landet för att demonstrera och är inne på sitt nionde dygn. Ett 30-tal personer, flest unga män, är på plats under tisdagen.

– Det är en fredlig demonstration och vi har haft en dialog med dem, säger Rebecca Bichis, sektionschef på Migrationsverket.

Känner sig missnöjda

Hon säger att de som demonstrerar har olika anledningar till att demonstrera.

– De är missnöjda med vårt sätt att se på läget i Irak. Vi följer de direktiv vi får från vår rättsavdelning, som gör en sammantagen bild av läget i landet, säger hon och tillägger:

– Men vi gör alltid individuella prövningar av allt vi gör, säger Rebecca Bichis.

Hört många berättelser

Fatma Sadek kom från Irak till Sverige när hon var liten. Nu hjälper hon till som tolk och volontär vid demonstrationen i Malmö.

– Jag har varit här från dag ett och jag har träffat väldigt många familjer och har hört många berättelser. Jag hoppas Migrationsverket lyssnar och att de kan få hjälp för det är verkligen utsatta människor, säger Fatma Sadek.

Stannar tills politikerna ändrar reglerna

Demonstranterna kommer att stanna utanför Migrationsverket i Malmö tills politikerna ändrar reglerna om tillfälliga uppehållstillstånd, enligt Farazdaq Torres.

Den 20 juli 2016 infördes en ny lag som kom att påverkar asylsökande och deras familjer

Lagen begränsar de asylsökandes möjlighet att få uppehållstillstånd och att återförenas med sina familjer. Den nya lagen är tidsbegränsad och kommer att gälla i tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.