Bildcollage Foto: Johan Nilsson / TT / AP

IS-forskare: ”Malmö möjlig måltavla för terrorister”

Uppdaterad
Publicerad

IS förlorar allt fler fästen i Mellanöstern. Samtidigt finns en ökad risk för terrordåd i väst. Det menar IS-forskaren Hisham al Hashimi som även pekar ut Malmö som ett möjligt mål.

Många frågar sig vad som händer med IS om de förlorar fler fästen i Irak och i Syrien. Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Ceclila Uddén har intervjuat militärstrategen och IS-forskaren Hisham al Hashimi i Bagdad för SR:s program Studio Ett.

Den senaste tiden har IS taktik varit att förvärra den humanitära krisen, menar Hisham al Hashimi. Civilbefolkningen har hållits gisslan som mänskliga sköldar och de som den senaste tiden lyckats fly till överfyllda flyktingarläger utanför den irakiska staden Falluja, har vittnat om hur krypskyttar försökt hindra dem.

– Det finns flera förklaringar till att det går sämre för IS rent militärt. De har brist på både vapen och självmordsbombare, men framförallt lyckas IS inte längre överraska sina motståndare. Syriska och irakiska styrkor som strider mot IS har under de senaste två åren blivit skickligare på att förstå IS krigsstrategi, hur de använder tunnlar, självmordsbombare och hemliga terrorceller – så kallade sleeper cells – som enbart aktiveras när de behövs, säger Hisham al Hashemi, säger han till Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern.

Terrorceller kan finnas i Malmö

Enligt honom har underrättelseverksamheten mot IS, eller Daesh som de också kallas, förbättrats. Spioner har kunnat peka ut var olika IS-ledare befunnit sig, vilket resulterat i att ett stort antal IS-befäl och ledare har dödats.

Men han understryker samtidigt att dessa militära framgångar inte på något sätt innebär att IS bekämpats ideologiskt.

IS lyckas fortfarande locka unga radikaliserade islamister över hela världen och det som nu är att vänta är en upptrappning av terrorattacker i västvärlden både i Europa och USA, menar Hisham al Hashimi.

IS officielle talesperson Abu Mohamed al Adnani talade nyligen om det krympande kalifatet och sa till IS-anhängare inför fastemånaden ramadan att ”den minsta attack ni kan genomföra i hjärtat av fiendens land är mer värdefullt för oss än den största operation vi kan genomföra här”.

Och när det gäller så kallade sleeper cells, slumrande terrorceller, påstår sig Hisham al Hashemi ha information om att de svenska städerna Malmö och Norrköping är möjliga måltavlor.

Islamiska staten

Islamiska staten förkortas IS och är en islamistisk terroristorganisation som är aktiv i främst Irak och Syrien.

Tidigare hette organisationen Islamiska staten i Irak och Levanten (ISIL) och kallades även Islamiska staten i Irak och Syrien (ISIS).

Medlemmarna av Islamiska staten är islamister, vilket innebär att de anser att ett land ska styras av islamisk lag, sharia. De är sunnimuslimer och räknar inte bara människor med annan religion än islam som sina fiender utan även till exempel shiamuslimer.

Det som i dag är Islamiska staten bildades ursprungligen i Afghanistan av Abu Musab az-Zarqawi, som kom från Jordanien. När USA invaderade Afghanistan 2001 flydde han till Irak. USA invaderade även Irak 2003 och störtade diktatorn Saddam Hussein.

Zarqawi och hans grupp kämpade mot både USA och den nya regimen och svor att vara trogna Usama bin Ladin, ledaren för terrororganisationen al-Qaida.

Zarqawi dödades 2006 och sedan 2010 leds IS av Abu Bakr al-Baghdadi, som kommer från Irak. al-Qaida har numera tagit avstånd från Islamiska staten.

Islamiska staten är en av många grupper som slåss i Syrien, där det är inbördeskrig sedan 2011. IS kämpar inte bara mot den syriska armén utan även mot andra rebellgrupper i Syrien. Islamiska staten har också fortsatt att strida i Irak och har erövrat stora delar av landet. I de städer som IS har erövrat har alla som ses som rörelsens fiender utsatts för våldsamt förtryck.

De filmer av avrättningar av västerländska journalister som IS har lagt ut på sociala medier har fått stor uppmärksamhet. Sedan augusti 2014 har USA i samarbete med flera andra länder genomfört flyganfall mot Islamiska staten i både Irak och Syrien. Även Ryssland har bombat Syrien för att få bort IS.

Det är förbjudet att stötta IS eftersom det är en terroristorganisation. Den som gör det kan få livstids fängelse. Två svenskar som reste till Syrien 2013 för att strida för terroriorganisationen IS har exempelvis dömts till livstid. I Syrien hjälpte de till att döda två människor.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.