Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Nilsson från Kontrapunkt är med och driver värmestugorna. Foto: Björn Lindgren/TT

Malmös hemlösa får två värmestugor i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen röstade politikerna i Malmö ja till förslaget om två nattöppna värmestugor för hemlösa.

Förslaget om värmestugorna kommer från idéburna organisationer i Malmö, bland annat Fryshuset, Skåne stadsmission och Svenska kyrkan Malmö. De kommer tillsammans driva två värmestugor, en för unga människor mellan 18 och 25, och en för människor över 25.

Under 2018 hade värmestugan för vuxna i genomsnitt 78 besök per natt, men organisationerna bakom initiativet menar att dessa siffror inte speglar det verkliga behovet utan att många väljer att sova utomhus eller i trappuppgångar i stället för att besöka en värmestuga.

– Behovet har växt i Malmö de senaste åren, det är fler och fler som står utan någon boendelösning. I år är behovet av en sovplats större än förra vintern, säger Johanna Nilsson från Kontrapunkt, som är en av organisationerna som kommer att driva värmestugorna.

Hon menar att de är glada över att Malmö stad stöttar deras arbete, men tror att det kommer behövas ytterligare åtgärder.

– Vi är glada att de stöttar vårt arbete som började för fyra år sedan när vi öppnade för flyktingar, men jag vill ändå understryka att det inte räcker med att starta värmestugor. För det akuta behovet kommer det att behövas ordentliga härbärgen och att man på lång sikt kan lösa bostadsbristen i Malmö.

Innan värmestugorna kan öppna återstår det att hitta lämpliga lokaler, något som Malmö stad kommer att bekosta. De kommer att vara öppna från den 16 december i år fram till 15 april nästa år, men möjligheten att förlänga avtalet finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer