Foto: Johan Dernelius

”Jag kände mig äcklad och förnedrad”

Uppdaterad
Publicerad

Lina var en av de tre tjejer som utsattes för systematiska sexuella trakasserier av en äldre pojke på en skola i Malmö. Varken hon eller hennes mamma upplevde att skolan tog deras oro på allvar. Nu är pojken återigen misstänkt för ett grovt sexualbrott.

– Om skolan haft koll på honom hade inte detta hänt, säger hon.

Lina var 14 år höstterminen förra året. En ett år äldre pojke hade börjat tafsa på henne och hennes två kompisar, ibland skedde det flera gånger per dag.

– Han slog på rumpan och tog och klämde på brösten. Han klämde in oss i hörn och höll fast oss så att vi inte kunde gå därfirån.

TV: Se hela inslaget här

En gång fick Lina ett rött märke på rumpan efter att 16-åringen slagit henne där.

– Det gjorde så ont, och det kändes så förnedrande för han gjorde det inför andra elever.

Flickorna sa nej flera gånger och ville att det skulle upphöra. I slutet började de istället klä sig i säckiga kläder och hålla sig undan pojken.

Veckorna av att bli utsatt för sexuella ofredanden i skolan påverkade Lina hårt.

– Jag kände mig deprimerad. Jag ville inte behöva gå i skolan tillsammans med honom, jag var rädd och äcklad av mig själv. Det kändes som att jag lät honom göra det trots att jag sa nej.

Polisanmälde pojken själva

Flickorna berättade om händelserna för rektorn och trakasserierna upphörde kort därefter. Samtidigt upplevde inte flickorna att rektorn tog dem på allvar. Så de gick själva och anmälde händelserna till polisen.

Det ledde till en fällande dom, där 16-åringen blev dömd för sexuella ofredanden och misshandel.

Men pojken gick hela tiden kvar i skolan, även efter att tingsrätten dömt pojken för handlingarna.

Något som både Lina och hennes mamma är kritiska till.

”Min dotter blev dubbelbestraffad”

Linas mamma berättar att hon ringde till rektor efter domen för att få besked om hur skolan ska hantera situationen.

– Då sa han att nu har pojken fått sitt straff och vi tänker inte flytta på honom för då dubbelbestraffar man pojken. Men min dotter blir ju dubbelbestraffad genom att först utsättas för det här och sedan behöva gå i skolan med sin förövare, säger Linas mamma.

Enligt rektorn satte man in en handlingsplan omedelbart efter domen. Han vill inte prata med SVT, utan skriver i ett mail att handlingsplanen innebar att de såg över scheman och satte in extra personal som skulle ha uppsyn.

”Vi borde ha gjort mer”

Två veckor efter att handlingsplanen satts i verket ska en ny incident ha inträffat. En 13-årig flicka misstänks ha blivit våldtagen av pojken på en låst toalett under en idrottsdag i skolan, vilket SVT berättade om i måndags.

– Om en lärare hade varit med honom hela tiden och haft koll på honom så hade ju inte detta hänt, säger Lina.

Rektorn själv skriver i mail att: ”Det är klart vi frågar oss varför våra åtgärder inte räckte och vad vi kunde ha gjort annorlunda.  Vi borde ha gjort mer och haft bättre uppsikt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.