Skyddsjakten gäller i ett område i sydöstra Skåne. I området har 24 får dödats vid fem vargangrepp. Foto: Privat

Jaktledare utsedd för Skånevargen

Uppdaterad
Publicerad

Nu tycks dagarna vara räknade för vargen som man tror ligger bakom flera angrepp på fårflockar i Skåne. Jaktledare är utsedd.

– Vi har utsett Tom Espgård som jaktledare efter samråd med sakägarna. Det är en omdömesgill person som kommer att se till att jakten bedrivs under trygga och säkra former, säger Per-Magnus Åhrén, chef för naturskyddsenheten på länsstyrelsen Skåne.

Tom Espgård är anställd på länsstyrelsen Skåne som lantbrukskonsulent. Han är utsedd besiktningsman för viltskador, har tidigare erfarenhet som jaktledare och är medlem i Jägareförbundet Skånes styrelse. 

Vargen i Skåne

– Vi kommer att utgå från tips och observationer från allmänheten. Jag kommer att utse en grupp jägare som är beredda att åka ut från och med i morgon bitti, säger Tom Espgård. 

”Måste förstärka stängsel”

Skyddsjakten gäller i ett område i sydöstra Skåne som avgränsas av väg 13 i väster (Ystad-Hörby) och E22 i norr från Hörby till Nöbbelöv då gränsen följer vägen mot Åhus. I området har 24 får dödats vid fem vargangrepp sedan natten till 4 augusti. 

– Skyddsjakten är en lösning på en akut situation och riktar sig mot en varg som orsakar stor skada. Men det är ingen långsiktig lösning. Vi måste fortsätta förstärka fårstängslen i Skåne, eftersom vargar kommer att fortsätta vandra in i vårt län, säger rovdjurshandläggare Nils Carlsson.

Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt gäller – även om det har överklagats till förvaltningsrätten – så länge rätten inte beslutar om inhibition.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet