Under hela fredagsförmiddagen höll räddningstjänsten på med sanering av det frätande ämnet järnklorid, som läckt ut från en tankbil på färjan Peter Pan i Trelleborgs hamn. Foto: Mikael Nilsson

Läckage av frätande ämne på färja ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

En läckande tankbil på en passagerarfärja orsakade ett stort pådrag i Trelleborgs hamn på fredagsförmiddagen. Tankbilen innehöll det frätande ämnet järnklorid och bildäcket fick stängas av. Vid 11-tiden var läckan under kontroll.

– Nu väntar vi på en annan tankbil dit järnkloriden kan pumpas över. Sedan kan färjan avgå mot Tyskland, säger Torgny Nilsson, hamnens säkerhetsrådgivare.

Upptäcktes vid rond

Larmet kom strax före klockan 08 på fredagen om läckaget på  färjan Peter Pan, som trafikerar Trelleborg-Travemünde.

– Det var vid en sedvanlig rond som en av våra matroser märkte att det droppade från bilen, säger Anette Wugk, pressansvarig på TT-Line.

Det är oklart hur mycket järnklorid som läckt.

– Saneringsarbetet påbörjades direkt av vår personal och togs sedan över av räddningstjänsten, säger Anette Wugk.

Säkerhetsrådgivaren Torgny Nilsson är mycket nöjd med hur färjepersonalen agerat.

– Rutinerna fungerade perfekt. Man hämtade genast uppsamlingskärl och hinkar, samtidigt som däcket där tankbilen stod stängdes av.

Ingen människa skadad

Flera styrkor från räddningstjänsten i Trelleborg var på plats under förmiddagen liksom kemenheter från andra orter.

Ingen människa har skadats i samband med läckaget.

– Färjan hade precis kommit in från Tyskland, och vi lyckades lossa fartyget på vanligt sätt utan konstigheter, säger Anette Wugk på TT-Line.

Peter Pan skulle ha avgått 09.30, och kommer att kunna gå först när saneringsarbetet är klart.

– Däremot kommer TT-Lines övriga färjor i Trelleborg inte att beröras, säger Anette Wugk.

Läckaget ska utredas

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är järnklorid ett svagt frätande, surt fast ämne.

Hur kommer det sig att ett så farligt ämne transporteras på en passagerarfärja?

– Det är inget brandfarligt ämne, bara lätt frätande. Transporten är tillåten enligt de internationella transportbestämmelserna, säger säkerhetsrådgivare Torgny Nilsson.

Han kommer nu, tillsammans med sin motsvarighet i tyska hamnstaden Lübeck, att starta en utredning av hur tankbilen med järnklorid kunde börja läcka.

Det var vid en rond på Peter Pan, som en matros upptäckte att det droppade från en tankbil med järnklorid. Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.