Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jättemalen högg på kroken – fick jaga den med båten Foto: Wincent Johansson

Se jättemalen som högg på kroken

Publicerad

Kevin och hans kompisar Johan Nilsson och Wincent Johansson var som vanligt ute och fiskade i lördags. För åttonde helgen i rad satt de i en båt på Helge å.
– Det sög till i spöt på ett sätt jag aldrig upplevt tidigare, något stort som jag inte kunde bromsa, säger Kevin Hoogesteyn.

Fisken simmade och de fick följa efter den i båten i ungefär tio minuter innan de lyckades få upp den enorma malen.

– Den vägde säkert över trettio kilo och var över en och en halv meter lång, lite svårt att veta, för varken måttbandet eller vågen räckte till, säger Kevin Hoogesteyn.

Tävlar i gäddfiske

Han är sportfiskare och tävlar i att fiska gädda. Hans storfiskrekord sedan tidigare är en gädda som var 113 centimeter lång och vägde 9,2 kilo.

– Men det här toppar allt jag varit med om tidigare och jag tror inte att jag kommer att få vara med om det igen, säger Kevin Hoogesteyn.

Han tycker att han har gjort sig förtjänt av att få dra upp den stora malen med tanke på hur mycket han fiskar. Även om han direkt släppte ner den i vattnet igen. Malen, som är Sveriges största sötvattenfisk, är nämligen rödlistad.

– Jag utövar bara så kallad Catch & Release, det betyder att alla fiskar jag fångar släpps tillbaka, speciellt de största eftersom de är viktiga för reproduktionen och att hålla fiskefaunan i balans, säger Kevin Hoogesteyn.

Försvann på grund av utsläpp

Malen försvann från Helge å i början på sextiotalet på grund av utsläpp och miljöförstöring. Vid millenieskiftet började man plantera in mal igen och Helge å ser ut att ha blivit beboelig.

Kevin Hoogesteyn lade upp bilder på fångsten på sociala medier sent på lördagskvällen och på söndagmorgon var telefonen full av meddelanden av människor som ville veta var han fiskat, om de kunde få prata med honom och om han rapporterat in fisken till länsstyrelsen och universitetet. Till vardags jobbar Kevin Hoogesteyn som IKT pedagog på Bofinken skolan i Klippan.

– Direkt när jag kom till skolan kom flera elever fram och gratulerade mig. Det här är ett minne jag aldrig kommer att glömma, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer