”Jättepotential för alla njursjuka” säger Peter Carstedt, organisationen MOD (Mer Organdonation). Foto: Helena Wahlman

”Jättepotential för alla njursjuka”

Publicerad

Cirka 80 procent av alla i Sverige som väntar på nya organ väntar på en ny njure. Många av dem kan komma att påverkas av den nya Lundaforskningen kring enzymet IdeS.

– Det här har en jättepotential för alla njursjuka, säger Peter Carstedt som är en av grundarna till organisationen MOD (Mer Organdonation) om forksningsupptäckten.

Det är ett forskarteam vid Lunds universitet som upptäckt ett enzym som attackerar kroppens vanligaste typ av antikroppar. Enzymet heter IdeS och kommer från en så kallad ”mördarbakterie”.

Men enzymet från ”mördarbakterien” kan faktiskt rädda liv. För njurpatienter som får organtransplantation kan IdeS inaktivera kroppens immunförsvar så att kroppen inte stöter bort det nya organet.

”En holy grail”

– Jag är själv njurtransplanterad och det är så mycket mediciner vi ska äta efter operation för att minska risken att kroppen stöter bort organet. Det är medicin som kroppen tar skada av. Därför är det här är otroligt spännande forskning, säger Peter Carstedt.

Den 1 januari 2018 fanns det i Sverige ett totalt behov av 817 organ. Cirka 80 procent av dem som väntar på nya organ väntar på en ny njure, visar statistik från Scandiatransplant och Livsviktigt.

– Sjukvården är väldigt duktiga på att genomföra transplantationer, men det största problemet kvarstår fortfarande – att hitta ett sätt att undvika att kroppen stöter bort organ. Det har blivit lite utav en holy grail inom transplantationsforskning, säger Peter Carstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.