Jessica har försökt få en tid hos BUP åt sin son sedan sommaren 2018, då hennes make gick bort. Foto: Firas Razak

Jessicas son blev vittne till sin pappas död – får ingen tid på BUP

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2018 var Jessicas man Peter och deras yngsta son på Öland för semester. En förmiddag på väg till stranden trillar Peter plötsligt ihop, och avlider. Parets tioåriga son blev traumatiserad av händelsen, och Jessica har kämpat i över ett år för en tid hos BUP.

Det visade sig att Peter trampat på en geting och fått en akut allergisk chock, som han sedan avled av. Axel var ensam med sin pappa när han trillade ihop på stranden, och har blivit traumatiserad av händelsen.

– Han har jättemycket skuldkänslor. Han känner skuld för att han ringde mig först och inte 112, han känner skuld för att han inte kunde HLR. Tunga skuldkänslor att bära på när man inte är äldre, berättar Jessica.

I över ett år har Jessica försökt få en tid på barn- och ungdomspsykiatrin åt Axel, men inte lyckats få någon.

– Det här är orimligt, att vi bollas fram och tillbaka. Jag bryr mig inte om varför det har blivit som det har blivit, hjälp honom bara. Och hjälp mig, hjälp mig hantera detta, säger hon.

BUP: ”Resurserna räcker inte”

Barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne kan inte kommentera Axels enskilda fall, men förklarar att det är svårt för deras resurser att räcka till eftersom antalet barn som söker hjälp ökar.

– Aldrig förr har så många barn sökt sig till BUP som nu, man skulle kunna säga att det behövs ett mer brett samarbete i hela samhällssystemet tror jag. Enbart vi inom barn- och ungdomspsykiatrin kommer aldrig att räcka till, så där är svaret att nej – det finns inte tillräckligt med resurser, Linda Welin, verksamhetschef på BUP Skåne.

Hör Jessica berätta i spelaren ovan.

Bup-besök i siffror

Av de 300 000 barn som finns i Skåne finns ungefär 20 000 av dem inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Under år 2019 har ungefär 8500 barn sökt sig till Bup för första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.