Foto: SVT

JO granskar Lundapolisen

Uppdaterad
Publicerad

Dagen före händelsen hade kvinnan skrivits ut från ett LVM-hem i Lund. Nu ska Justitieombudsmannen, JO, granska polisens agerande.

Den 4 november 2016 omhändertogs en 20-årig kvinna enligt lagen om berusade personer. Hon hade hittats på en gata i centrala Lund av en förbipasserade och fördes av polisen till arresten för tillnyktring.

Morgonen därpå hittades kvinnan livlös och de livräddande åtgärderna misslyckades och kvinnan dog.

Händelsen har utretts straffrättsligt av Åklagarmyndigheten och  särskilda åklagarkammaren. Chefsåklagaren Jan Pernvi beslutade den 13 februari 2017 att lägga ned förundersökningen. JO har tagit del av det beslutet. JO har även tagit del av övriga handlingar som gjordes när kvinnan togs in i arresten.

Polismyndigheten uppmanas nu att göra en utredning och yttra sig över om tillsynen av kvinnan har hanterats korrekt och i enlighet med de bestämmelser som gäller för ett omhändertagande. Yttrandet ska innehålla en redogörelse för handläggningen och myndighetens bedömning av denna.

Det LVM-hem som kvinnan skrevs ut från har också Lex Sarah-anmälts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.