Foto: Fredrik Sandberg/TT

JO: Polisen gjorde fel när ung kvinna dog i arrest

Publicerad

Polisen brast i sin tillsyn när en ung kvinna dog i arresten i Lund. Det konstaterar Justitsieombudsmannen (JO) som nu kritiserar polisens agerande.

Det var en natt i november 2016 som den 20-årig kvinnan hittades på en gata i Lund och omhändertogs enligt lagen om berusade personer. Hon sattes i arresten för tillnyktring och på förmiddagen efter hittades hon livlös i sin cell.

Slutar plötsligt andas

Vid niotiden på morgonen märker personalen att kvinnan snarkar, de lägger henne då i framstupa sidoläge. Sen tittar de till henne genom en lucka i celldörren. Inte förrän efter 35 minuter går de åter in i cellen, strax därefter slutar kvinnan att andas. Inga anteckningar om vad personalen observerat görs.

Enligt obduktionen dog kvinnan av läkemedelsförgiftning med metadon som tagits i berusningssyfte.

Kritik på flera punkter

JO menar att personalen brast i tillsynen av kvinnan. De borde gått in i cellen igen efter att de lagt kvinnan i framstupa sidoläge. De borde också ha väckt henne när hon snarkade.

Polisen får också kritik för att de inte dokumenterade tillsynen och andra väsentliga omständigheter.

JO tycker också att personer som omhändertas för berusning bör få medicinsk övervakning i stället för att förvaras i en polisarrest och efterlyser lagstiftning i denna fråga.

Polisen: Vi borde antecknat

Särskilda åklagarkammaren har gjort en egen utredning av händelsen och kommit fram till att personalen följt de regler och rutiner som finns för frihetsberövade personer i polisens arrestavdelning. Polisen skriver dock i ett yttrande till JO att personalen borde gjort anteckningar om vad de sett under tillsynen av kvinnan.

Skrevs ut från LVM-hem

Dagen innan kvinnan dog hade hon skrivits ut från ett LVM-hem som drivs av Statens institutionsstyrelse där hon vårdades för missbruksproblem. Kvinnan, som hade genomfört flera självmordsförsök, hade fått indikationer på att hon kunde skrivas in på psykiatriakuten i Lund – men när hon väl kom dit blev hon inte inlagd. Vården av kvinnan är anmäld både till Statens institutionsstyrelse och Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.