JO: Rätt av socialtjänsten att lämna ut hemliga adresser till polisen

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen anser inte att socialtjänsten i Malmö stad gjorde något fel när de lämnade ut hemliga adressuppgifter till papperslösa barnfamiljer till polisen.

”Utlänningslagen är enligt JO tydligt utformad”, står det i beslutet.

Det blev stor debatt efter att det i november 2016 framkom att polisen krävde att socialtjänsten i Malmö skulle lämna ut sekretessbelagda uppgifter om papperslösa barnfamiljer. Barnfamiljerna som det gällde skulle utvisas och polisen behövde komma i kontakt med de som beslutet rörde.

Polisen lutade sig mot en paragraf i utlänningslagen som ger polisen rätt att bryta socialtjänstsekretess om det behövs för att verkställa utvisningar. Kort senare genomförde gränspolisen utvisningar av fyra familjer varav åtta personer var barn.

Socialtjänstens och polisens metoder väckte stor debatt. Den kritiserades starkt av bland annat UNICEF som menade att tillvägagångssättet riskerade att barn kunde fara väldigt illa och att det stred mot FN:s barnkonvention. Till slut valde en grupp människor från bland annat Centrum för Sociala Rättigheter att JO-anmäla socialtjänsten i Malmö för att de lämnade ut de sekretessbelagda uppgifterna.

Beslutet: Socialtjänsten gjorde rätt

Under fredagen kom så beslutet från Justitieombudsmannen. I beslutet säger JO att socialtjänsten i Malmö inte gjorde något fel när de lämnade ut de sekretessbelagda adressuppgifterna till polisen.

I bedömningen återkommer JO till att det mycket riktigt finns svenska lagar som förordar att barnets bästa alltid ska beaktas och att det ska sättas över den vuxnes bästa. Men utredaren landar ändå i att lagen är tydlig som ger polisen rätt att bryta socialtjänstsekretessen om det behövs för att verkställa utvisningar.

”Förutsatt att Polismyndigheten begär att få ta del av uppgifter som behövs för att verkställa ett utvisningsbeslut är socialnämnden skyldig att lämna ut dem.”, står det i JO:s beslut.

JO tillägger dock i bedömningen att prövningar om barns bästa i olika situationer inte är enkla att besvara. Trots det är avvägningen mellan barnets bästa och skälen för utvisning redan gjord då man en gång fattade beslut om lagen i Riksdagen.

Utredningen kommer också fram till att socialtjänsten inte har någon skyldighet att informera de personer vars adress- och kontaktuppgifter polisen har efterfrågat. Men det finns heller inget hinder för att upplysa de berörda familjerna, även om utredaren pekar på att det kan uppstå en orimlig situation ifall myndigheter motarbetar varandra.

Polisen uttalar sig om beslutet

I en text på sin hemsida skriver polisen att JO:s beslut stärker dem i deras uppfattning att de har gjort rätt utifrån sitt uppdrag som gränspolis.

– Myndigheter ska samarbeta och samverka och det vore konstigt om vi i våra gärningar ska motverka varandra. Nu är frågan avdömd av JO och beslutet ger oss trygghet i att vi inte har gjort något fel, säger gränspolisens chef Michel Mattsson på polisens hemsida.

”Ett nedslående beslut”

På Skåne stadsmissions Unga Forum, som är en utav initiativtagarna till JO:anmälan, var man beredda på utfallet.

– Det är så klart ett nedslående beslut med stora konsekvenser för utsatta barn och barnfamiljer. Särskilt med tanke på att gränspolisen som jag förstår det har börjat kontakta socialnämnder också i andra delar av landet för att begära ut kontaktinformation för papperslösa barnfamiljer. JO är tyvärr tydlig med att socialtjänsten inte kan göra egna bedömningar kring barnets bästa när myndigheten lämnar ut information till gränspolisen.

– Jag tycker ändå att det finns en spänning i beslutet. Å ena sidan tycks det finnas ett handlingsutrymme för socialtjänsten att vägra lämna ut uppgifterna. Å andra sidan är beslutet väldigt tydligt med att socialtjänsten har en skyldighet att lämna ut informationen till polisen, säger Hanna Scott som är jurist på Skåne Stadsmissions Unga Forum.

Stycket i beslutet som hon syftar på talar om att myndigheters rätt att ta del av andra myndigheters uppgifter ytterst är upp till en domstol att bedöma. Däremot vänder hon sig mot JO:s formulering om att ”det kan uppstå en orimlig situation ifall myndigheter motarbetar varandra”.

– Det ser jag som en kommentar som undergräver socialtjänstens uppdrag att stötta utsatta barn och familjer och att beakta barnens bästa. Det ställer myndigheter mot varandra till följd av att utsatta barn hamnar i kläm, säger Hanna Scott.

Hon vet däremot inte ifall Stadsmissionen Skånes Unga forum kommer att driva frågan vidare

– Det går inte att överklaga JO:s beslut, men vi fortsätter vårt arbete för att stötta utsatta barnfamiljer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.