Nour Ghnaim, 24, kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Hon talar svenska, men har hittills bara lärt sig via Youtube. Nu är planen att försöka kombinera deltidsjobb med SFI-studier. Foto: Johan Nilsson

Jobbklyftan växer bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Trots en stark arbetsmarknad och att arbetsgivarna skriker efter personal går många unga utan jobb. I kommuner som Malmö, Sandviken och Åmål är mer än var femte ungdom arbetslös.

Utbildning pekas ut som en viktig nyckel för att vända utvecklingen. Nyinflyttade Malmöbon Nour Ghnaim, 24, har varit arbetslös i ett år.

– Det är jättesvårt för mig. Jag kan inte bara sitta hemma och få pengar från socialen. Jag vill betala skatt och få lön, inte socialbidrag, säger hon.

Positiv trend

I juli var 53.000, eller 10,0 procent, av de unga i åldrarna 18–24 år inskrivna på arbetsförmedlingen som arbetslösa. Det är 5 000 färre än ett år tidigare och visar en positiv trend. Men i många kommuner ligger arbetslöshetsnivån bland unga på mycket högre nivåer och på vissa håll fortsätter den att öka.

– Mycket handlar om den grupp som kom till Sverige 2015. Fler nyanlända har fått sina uppehållstillstånd och skriver in sig på arbetsförmedlingen. I den gruppen finns många unga och det är många orter som har tagit emot många nyanlända i förhållande till sin befolkning, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Nour Ghnaim, som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan, har haft två olika jobb i Sverige, men tror att hennes knaggliga svenska är största hindret i hennes pågående jobbjakt. Hittills har hon bara pluggat svenska med hjälp av Youtube, så planen är att jobba halvtid och läsa svenska på SFI parallellt.

– När jag har blivit jättebra på svenska ska jag studera till läkare.

Utan gymnasieutbildning

Hög ungdomsarbetslöshet kännetecknas ofta också av att kommunen har en stor andel ungdomar som inte har gått klart gymnasiet.

– Nästan alla jobb i dag kräver att man har en gymnasieutbildning, säger Annika Sundén.

Hur det ser ut i olika kommuner är också tätt kopplat till hur arbetsmarknaden där ser ut generellt, enligt henne.

På de orter där det finns fler så kallade ingångsjobb, som inte nödvändigtvis kräver tidigare erfarenhet, som arbeten inom restaurang och andra serviceyrken tenderar ungdomsarbetslösheten att vara lägre.

Stor arbetskraftsbrist

Men samtidigt som arbetslösheten fortfarande ligger på nivåer över 20 procent i många kommuner kommer rapporter om att bristen på arbetskraft aldrig har varit så stor som nu. Och att arbetslösheten på många håll minskar beror delvis på att arbetsgivare i viss mån har börjat ändra sina krav på grund av ett skriande behov av kompetens, enligt Annika Sundén.

Gävleborgs län har högst ungdomsarbetslöshet, nästan alla kommunerna i länet har en arbetslöshetsnivå på 16–21 procent. Men trots de höga nivåerna minskar också arbetslösheten i högre takt än på många andra håll, bland annat i Sandviken och Bollnäs.

– Vi för en tät dialog med arbetsgivarna och många börjar förstå. Om de vill rekrytera och fortsätta gå på högvarv måste de börja tänka i nya banor och kanske sänka ribban lite, säger Mohamed Chabchoub, arbetsförmedlingschef och talesperson för Gävleborgs län.

– Rätt person kan vara viktigare än utbildning, och så kan personen utbildas på plats, fortsätter han.

Kommunerna med högst arbetslöshet

Kommun; Arbetslösa unga i procent, juli 2017; Förändring i procentenheter;

Högsby; 24,8; 1,7

Åmål; 24,8; 3,7

Östra Göinge; 24,5; -0,2

Älvkarleby; 24,5; 2,1

Åsele; 23,3;11,7

Storfors; 22,8;2,8

Lessebo; 22,2;-0,1

Övertorneå; 22,0;1,4

Ronneby; 21,6;-0,2

Sandviken; 21,0;-3,0

Gullspång; 20,7;-0,6

Ljusnarsberg; 20,5;-0,6

Säffle; 20,4;-1,4

Malmö; 20,1;-0,2

Bollnäs; 20,0;-5,6

Flen; 20,0;-1,6;TD

Filipstad; 19,7;-1,5

Finspång; 19,5;4,0

Söderhamn; 19,3;-1,8

Riket; 10,0;-1,1

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.