Jockum Nordströms ”The anchor hits the sand” visas nu för första gången i Sverige på Skissernas i Lund. Foto: Pressbild

Jockum Nordström visar drömskt skuggspel i Lund

Uppdaterad
Publicerad
Med tändsticksaskar byggde Jockum Nordström modellen till skulpturen ”Triumfbåge för halta”. Den kreativa processen står i fokus när han nu ställer ut på Skissernas museum i Lund, liksom hans nya unika skuggspelsinstallation.

Museet öppnar den andra juni efter coronanedstängningen och nästa vecka är det vernissage för konstnären Jockum Nordström, känd för sina bilder men också för barnböckerna om Sailor och Pekka.

I Lund visar han verk och skissmaterial direkt hämtade från ateljén och aldrig tidigare utställda, däribland modeller byggda av tändsticksaskar, framför allt till skulpturen ”Triumfbåge för halta” som ska uppföras i en framtida park i det nybyggda bostadsområdet Djurgårdsstaden i Stockholm.

– Från början var det så att vi hade en gasspis. Då samlade vi på tändsticksaskar högt upp i ett skåp. Någon gång när jag städade ramlade det ner en massa askar på golvet och jag började leka med dem, säger konstnären Jockum Nordström.

Första gången i Sverige

Men det centrala verket på utställningen i Lund är skuggspelsinstallationen ”The anchor hits the sand”, en ny utveckling av hans konstnärskap. Efter New Orleans och London ställs den nu ut i en tredje version och för första gången för en svensk publik.

– Den är väldigt enkel och byggd i papper, den har med ett slags skissande att göra, jag kände att det var den jag vill visa, säger Jockum Nordström.

”Jockum Nordström – utan lykta” visas på Skissernas museum från den 9 juni till 18 oktober.

Jockum Nordström

Visa

Född: 1963.

Bakgrund: Konsthögskolan 1985 till 1990.

Tecknandet beskrivs som grunden i hans konstnärskap vare sig det handlar om animationer, målningar eller skivomslag. Musiken är en stor inspirationskälla i många verk. Nordström har haft flera stora separatutställningar både utanför och i Sverige.

Han har fått mycket fin kritik för sina barnböcker om Sailor och Pekka.

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer