Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Jönsson var ute och tältade i Sjöbo när han smittades av TBE. Ett år senare kämpar han för att hålla livet och sitt galleri flytande. Foto: Bernard Mikulic

Han blev förlamad efter fästingbettet

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tältutflykt i Sjöbo upptäckte Johan Jönsson ett fästingbett på ryggen. Några dagar senare insjuknade han i influensaliknande symptom. Han fick diagnosen TBE och under hösten som följde blev han allt sämre.

Johan Jönsson var ute och tältade med sin fru när han upptäckte att hunden var fästingbiten över hela kroppen. De ägnade kvällen åt att plocka fästingarna från hunden, men trots det tror Johan att en av hundens fästingar letade sig över till honom under natten. Snart efter att de kommit hem insjuknade Johan med influensaliknande symptom och det visade sig att han smittats av TBE.

– Jag sökte öppenvården, blev inskickad till akuten och hamnade till slut på infektionen, säger Johan Jönsson.

Hjärninflammation och förlamade ben

TBE-viruset satte sig på Johans nervsystem. Han blev inlagd och diagnostiserades med hjärninflammation.

– Från de två veckorna minns jag ingenting, säger Johan Jönsson. 

Han förlorade kontrollen över sina ben och ett stopp i hjärnans vätskeflöde tvingade honom till två svåra hjärnoperationer. Ett för högt tryck i hjärnan påverkade hans känslocentrum och personlighet. Dessutom drabbades han återkommande av spastiska ryck – ett av dem så svårt att han bröt höftleden.

Kämpar för att komma tillbaka

Ett år efter fästingbettet kämpar Johan fortfarande för att komma tillbaka till en fungerande vardag. Förlamningen och de spastiska rycken har släppt, men han dras med komplikationerna efter höftfrakturen.

– När jag sitter så ser jag ut som vem som helst, men se så bräcklig jag ser ut så fort jag försöker röra mig. Nu har jag börjat känna igen mig själv igen. Men det har tagit ett år.

Se klippet för att höra honom berätta om året som gått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer