Johansson (S): ”Det handlar om att bura in en efter en”

Uppdaterad
Publicerad

Gängkriminella måste straffas hårt. Så långt var justitieminster Morgan Johansson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ense om när de möttes i debatt om sprängningarna och gängkriminaliteten i Malmö.
Men åsikterna gick isär om just hur samhället ska komma till rätta med den grova kriminaliteten.

– Sådana händelser är allvarliga. Det finns inga genvägar, utan det handlar om att bura in en efter en som utför den här typen av brott, sade Morgan Johansson (S), justitieminister.

Den socialdemokratiske ministern framhävde expansionen av poliskåren och dess resurser som en av de viktigaste åtgärderna.

Utbilda fler poliser

– Det utbildas dubbelt så många poliser nu som för några år sedan. Vi har skärpt straffen på som så gott som alla vålds- och vapenbrott och vi burar in fler än vad vi någonsin gjort tidigare. Det måste göras för att de förebyggande insatserna ska fungera, sade Morgan Johansson.

Ulf Kristersson (M) menade å andra sidan att regeringen inte tagit situationen på tillräckligt stort allvar.

– Det slutar fler poliser varje år och vi har färre poliser nu än vi hade 2014, trots att man utbildar fler.

Efterlyser samlat grepp men underkänner sociala insatser

Kristersson tryckte hårt på att otryggheten är ett symptom på att allmänheten tappat tron på regeringen och polisen.

Han menar att regeringen saknat ett samlat grepp om integration och brottsbekämpning – man måste låsa in folk länge för att förhindra nyrekrytering i den kriminella världen.

Morgan Johansson replikerade att långa straff inte är hela lösningen, utan att det krävs arbete med sociala insatser i utsatta områden. Något som han menar att Moderaterna strök i sin budget.

”Grovt kriminella ska låsas in nästan för gott”

– Det är ett stickspår. Malmö har varit styrt av socialdemokrater i 30 år. Hade det handlat om de fina sociala insatserna hade man löst problemen för längesen. Det här handlar om grovt kriminella som ska låsas in nästan för gott, sa Ulf Kristersson.

Sammanfattningsvis förespråkade Morgan Johansson utökade resurser till polisen och sociala insatser. Ulf Kristersson menade att sociala insatser är verkningslösa utan att låsa in grovt kriminella betydligt längre perioder, för att förhindra att de rekryterar unga kriminella när de kommit ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.