Henrik Strindberg är driftsledare på godset i Vittskövle. Härifrån stals en tung plog från en maskinhall. Foto: Henrik Nordell

Jordbruksmaskin stals från godset: ”Troligen försvunnit utomlands”

Uppdaterad
Publicerad

En tung plog stals från godset i Vittskövle och hittades aldrig av polisen. Driftledaren i företaget tror att plogen transporterats utomlands av tjuvarna. Nu hoppas de på bättre kontroller vid gränserna.

Det var år 2015 som Widtsköfle AB, söder om Kristianstad drabbades av stölden under en vinterhelg. Tjuvarna tog sig in i en maskinhall, skruvade isär en tre ton tung plog och körde iväg.

Plogen värd cirka 150 000 kronor hittades aldrig igen och utredningen lades ner i brist på bevis.

– Det känns som att det försvinner utomlands ganska kvickt. Det är troligen ett beställningsarbete, de vet precis var vi har våra grejer, säger Henrik Strindberg, driftsledare på godset.

Svårt att stoppa tjuvar

– Vi bygger ut med larm och övervakningsystem och DNA-märker maskinerna, men det är svårt att hindra en professionell inbrottstjuv, säger Henrik Strindberg.

Hur tycker du att polisen skötte sig i det här fallet?

– De gjorde nog var de kunde. Möjligheten att stoppa sådant här gods är vid gränserna, men det är krävande att gå igenom alla lastbilar, säger Henrik Strindberg.

Hör Henrik Strindberg berätta om stölden i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.