Foto: Kristina Fröling

Jubileum för matälskare på Österlen

Publicerad

För alla matälskare blir det inte svårt att få tiden att gå under kristi himmelsfärdshelgen. Matrundan på Österlen firar tio år med massor av aktiviteter och matupplevelser.

Vandring på kryddfält, smaka på ogräs, besöka biodlare och pressa egen rapsolja. Det är några av höjdpunkterna när Matrundan drar igång under torsdagen.

Vill veta matens ursprung

Helena Ingvarsson är ordförande för Matrundan och hon tror att intresset för närodlat är en av anledningarna till att många vill besöka skånska gårdar och producenter.

– Våra medlemmar som bjuder in för provsmakning och besök är viktiga budbärare av den lokala maten. Många vill träffa de som gör maten och få se hur den tillverkas. Att veta matens ursprung är viktigt i dag, säger Helena Ingvarsson.

Det som brukar vara populärt under Matrundan är att själv få prova på att framställa mat.

– Man kan bland annat få prova på att pressa sin egen rapsolja. Dessutom kan man även göra senap och få lära sig att filéa en fisk.

– I år kan man även gå på fårsafari och träffa utegrisar. Det är viktigt att visa upp kött som produceras i närområdet och som inte innehåller antibiotika som en del importerat kött är, säger Helena Ingvarsson.

Ogräs väcker nyfikenhet

– På schemat finns också ogräs, tillägger hon och skrattar. Det brukar väcka en del nyfikenhet och det kommer att finnas provsmakning av ogräs för den som vill testa.

Foto: Kristina Fröling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.