Foto: TT

Judiska Församlingen: ”Grova överdrifter”

Uppdaterad
Publicerad

Det stämmer inte att Malmös judiska invånare har blivit ”internflyktingar i sitt eget land”, säger Judiska församlingens ordförande, som nu tillsammans med stadens kommunalråd går till attack mot den bilden som Sverigedemokraterna målade upp i amerikanska tidningen Wall Street Journal.

Freddy Gellberg, ordförande för Judiska Församlingen i Malmö, säger i ett skriftligt svar till SVT Nyheter att SD tar till grova överdrifter i sin beskrivning av judars utsatthet i Malmö.

– Antisemitismen i Malmö är ett tillräckligt allvarligt problem, utan att man, som SD, behöver ta till grova överdrifter och kalla judar som flyttar från Malmö för internflyktingar. Judar flyttar från Malmö av olika skäl, där antisemitismen är ett av dem, säger Freddy Gellberg.

LÄS MER: SD skriver debattinlägg i Wall Street Journal

Kommunalrådet Andreas Schönström (S) ger samma bild. De judar som flyttar gör det frivilligt på grund av jobb eller för att de vill till platser där församlingarna är större. Antisemitism och främlingsfientlighet är ett problem i hela världen och inte större i Malmö än på andra håll, och det har inte blivit värre – tvärtom, säger han.

– Problemet finns i vårt samhälle precis som i hela världen. Vi träffar judiska församlingen varannan månad och pratar om hotbilden. Vi träffades senast i måndags och hoten har inte blivit fler, snarare tvärtom. Fler vill till exempel sätta sina barn på judiska församlingens förskola än tidigare.

”Innerligt trött på att SD äger bilden av problemen”

Enligt Schönström stämmer heller inte SD:s påstående att Mohammed är det vanligaste namnet på pojkar i Malmö. Adam är lika vanligt, och förra året var det Elias som toppade listan över de vanligaste pojknamnen, säger han.

– Jag är innerligt trött på att Jimmie Åkesson och SD ska äga bilden av problemen i Malmö. Problem med främlingsfientlighet och antisemitism finns överallt och vi jobbar stenhårt för att motverka dem. Det är varje människas förbaskade skyldighet. Jag tycker att SD ska sätta sig ned och fundera på sitt håll hur de bidrar till det, säger Andreas Schönström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet