Hör Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen i Malmö, om onsdagens händelse och den generella hotbild som luttrat församlingen. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Judiska församlingen i Malmö: ”Hemsk händelse men vi är luttrade”

Uppdaterad
Publicerad

När judiska församlingen i Malmö fick vetskap om väskan som hade kastats över stängslet vid synagogan, sattes säkerhetsrutinerna igång.

– Det är fruktansvärt när det händer, men det har hänt förut och vi är luttrade, säger Fredrik Sieradzki som är informationsansvarig vid judiska församlingen i Malmö.

Säkerhetsavdelningen kopplades in och kris- och katastrofgruppen kom igång. Medlemmarna informerades också direkt när det slogs larm om ett misstänkt farligt föremål vid synagogan under torsdagsförmiddagen.

– Det är hemskt men det här har hänt förut, så vi vet hur vi ska agera när något händer. Vi har övat på det många gånger, säger Fredrik Sieradzki.

”Vi har en hotbild mot församlingen”

Enligt Fredrik Sieradzki finns där en hotbild mot församlingen och judiska objekt.

– Det händer då och då att enskilda medlemmar blir utsatta. Alltifrån skällsord till saker man får skickade till sig på posten.

Kommer inte påverka verksamheten

Fredrik Sieradzki tycker det är viktigt att medlemmar ur judiska församlingen inte skräms av dagens händelse.

– Man ska vara mån om säkerheten, men inte låta detta hindra en från att bejaka sin identitet.

Onsdagens händelse rubriceras som grovt olaga hot. Ingen misstänkt är gripen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.