Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid tio tillfällen ska deltagarna öva på att ramla rätt. I videon får du följa med på höstens första kurstillfälle. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Kampsport ska hjälpa äldre i Knislinge att ramla rätt

Uppdaterad
Publicerad

Varje år faller 70 000 personer så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård, enligt Socialstyrelsen. Det är något som judotränaren Anders Bengtsson i Knislinge vill vara med och motverka.

Utlärandet av judotekniker kan minska både det mänskliga lidandet och samhällets kostnader för fallolyckor, menar Anders Bengtsson på Knislinge Budoklubb där man efter ett långt pandemiuppehåll nu åter dragit i gång en kurs i fallteknik som riktar sig till äldre.

– Faller gör vi – förr eller senare ramlar vi – och då vill vi undvika större skador och större men av det, säger Anders Bengtsson.

Görs runtom i Sverige

Kursen är en del i ett samarbete med Högskolan i Dalarna. Under hösten kommer 12 äldre personer i Knislinge träffas en gång i veckan och öva balans, styrka och fallteknik. För att man ska kunna mäta vad övningarna gett för resultat gör deltagarna flertalet tester både före och efter kursperioden. Sammanlagt är det runt 200 deltagare i hela Sverige som deltar i forskningsprojektet.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer se en förändring hos de äldre – framförallt den upplevda tryggheten i att man inte behöver skada sig allvarligt när man faller. Jag vet det av egen erfarenhet – men nu vill vi få ett forskningsresultat på det också, säger Anders Bengtsson.

I videoklippet får du följa med på ett kurstillfälle och träffa Lilian Lavesson från Kaffatorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.