Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juristen Soheil Naderi försökte få paret Salomonsson vräkta och kallade dem ockupanter.- Vi har blivit totalt lurade, säger Ulf Salomonsson. Foto: Fredrik Svenningsson

Juristen Soheil Naderi kapade klienternas lägenhet och lade ut den till försäljning

Uppdaterad
Publicerad

Mona och Ulf Salomonsson har bott i sin lägenhet i Malmö sedan 1970-talet. Men efter att de, enligt dem själva, fått rådet att skriva under ett gåvobrev där de ger bort sin lägenhet till juristen Soheil Naderi var de nära att bli bostadslösa. 

– Vi har blivit totalt lurade, säger Ulf Salomonsson. 

Mona och Ulf Salomonsson i Malmö behövde juridisk rådgivning och kontaktade Soheil Naderi efter att ha fått hans reklambroschyr i brevlådan.

Mona Salomonssons skulder gjorde att paret riskerade att bli av med lägenheten som hon och maken har bott i sedan 1970-talet. Soheil Naderi kom med ett förslag, enligt paret. De skulle skriva under ett gåvobrev där de ger bort lägenheten till Soheil Naderi. 

– Han skulle bara hålla i den. Men så tog han den, säger Ulf Salomonsson. 

Försökte vräka paret

Kort efter att paret undertecknat gåvobrevet skickade Soheil Naderi in en ansökan till Kronofogden om att få paret vräkta. I handlingar går det att läsa hur han skriver att paret trots uppmaningar inte flyttat, att de har ockuperat hans lägenhet. 

Sedan kontaktade han en mäklare och lade ut lägenheten till försäljning. 

– Han skulle hjälpa oss, men han lurade oss istället, säger Ulf Salomonsson.

Falska vittnen

Det som räddade paret Salomonsson var att Mona hade gått i personlig konkurs och hade fått en konkursförvaltare. Konkursförvaltaren Johan Klåvus synade gåvobrevet, och upptäckte snart att något inte stämde. 

– Två vittnen hade skrivit under gåvobrevet, men när vi tittade på de uppgivna personnumrena så fanns det inga personer knutna till dem. De personerna fanns ju inte.

Det var också förvaltaren som fick tips om att lägenheten låg ute till försäljning. 

– Jag kontaktade mäklaren och fick veta att det var Soheil Naderi som lagt ut lägenheten. Då nödgades jag agera, för hade han sålt lägenheten hade han fått pengarna och de hade inte varit åtkomliga för mig, säger Johan Klåvus. 

Genom en så kallad kvarstad, att kräva tillbaka lägenheten, kunde lägenheten till slut gå tillbaka i Salomonssons ägo. 

Soheil Naderi har trots upprepade förfrågningar inte velat svara på SVT:s frågor.

60 sekunder: Juristen Soheil Naderi och de osannolika gåvorna 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet