Foto: Malmö stad

Kackerlackor stänger Rosengårds bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteket i Malmöstadsdelen Rosengård kommer att hålla stängt torsdag till lördag. Anledningen är att det måste saneras sedan man hittat kackerlackor i lokalerna.

Det var i samband med en skyddsrond som de objudna gästerna upptäcktes.

– Vi hittade något som såg ut som skal efter insekter och tog kontakt med fastighetsägaren, berättar Maria Roijer som är sektionschef på biblioteket.

– Det visade sig då att det handlade om kackerlackor.

Krävs grundlig sanering

En första insats räckte inte, så nu har man beslutat att stänga hela biblioteket i tre dagar för en grundlig sanering. Maria Roijer betonar att problemet inte är stort och att vare sig personal eller besökare kommit i direkt kontakt med skadedjuren.

– Det är klart att ingen vill ha kackerlackor, säger hon.

– Men vi gör det här för att inte problemen ska bli större eller att någon besökare skulle råka få insekter med sig hem.

Ett bibliotek verkar ju inte vara ett drömställe att sanera med alla böcker.

– Det kan man tycka, säger Maria Roijer.

– Men kackerlackorna dras inte speciellt till böcker, utan mer till mat och rester. Därför finns de mest i personalens kök.

Genomförs senare

De aktiviteter som var inplanerade under Bibliotekens dag på lördag kommer att genomföras senare.

– Det kommer att bli sagor på både arabiska och svenska och vi kommer att ha Bokcafé vid andra tillfällen. Våra besökare kommer inte att missa något på grund av stängningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.