Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Kajsa berätta om sin upplevelse på kvinnokliniken i Malmö. Foto: Victor Pandurescu/SVT

Kajsa: ”Jag satt där med ett dött foster i min mage”

Publicerad

Kajsa var gravid i vecka 13 när hon fick missfall. Från kvinnokliniken kom motstridiga besked om vad som skulle hända och efter att ha väntat flera timmar på en tidsbokad skrapning ville läkaren istället skicka hem henne – för att blöda ut hemma i ensamhet.

– Jag hade precis berättat om graviditeten för mina vänner och kollegor när jag började blöda, säger Kajsa.

Gynakuten och 1177 förklarade på telefon att det nog rörde sig om ett så kallat uteblivet missfall och att hon skulle fortsätta blöda ut hemma. Men det kändes inte bra och när det inte slutade blöda sökte sig Kajsa istället till en privat klinik för att göra ett ultraljud.

Inga hjärtslag

– Där sa läkaren att det inte fanns några hjärtslag och att det såg ut som en abnormal graviditet.

Hon fick en remiss till gynakuten och väl där fick Kajsa beskedet att åka hem och fasta – hon skulle in på operation och göra en skrapning redan nästa dag.

Fick sitta i ett väntrum bland höggravida

Det fanns flera väntrum på gynakuten men Kajsa fick sitta i ett tillsammans med flera höggravida kvinnor i väntan på operation.

– Jag tyckte det var otroligt okänsligt. Jag satt där med ett dött foster i min mage i flera timmar och grät medan sjuksköterskor bara gick förbi. Jag hade kunnat sitta någon annanstans.

Operationen ställdes in

Till slut kallades hon in men det blev ingen skrapning. Istället ville läkaren skicka hem henne med ett läkemedel för att, på egen hand, blöda ut resterna. Den här gången stod hon på sig och fick göra en skrapning vid ett senare tillfälle. Hon valde att anmäla upplevelsen till patientnämnden.

– Jag blev jättechockad och jätteledsen. Om det bara var en person som bemött mig dåligt, men här är det på alla avdelningar. Då handlar det om ett system som inte fungerar.

I klippet berättar Kajsa mer om upplevelsen samt om kvinnoklinikens svar på hennes anmälan.

Verksamhetschefen om Kajsas fall

Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på SUS, kan inte kommentera Kajsas fall närmare men beklagar hennes upplevelse.

– Hon har inte fått det omhändertagande som hon hade behövt i den situationen trots att säkert alla ville ge henne det. Här är det en bra sak att vi tar till oss att faktiskt fråga, säger Pia Teleman.

Vid ett vanligt missfall stöts fostret ut ur livmodern innan det har växt färdigt men ibland stöts inte fostret ut trots att graviditeten avstannat, eller så stöts inte hela graviditeten ut komplett. Ibland kan det föregås av en liten blödning men fostret kan också ha varit dött i flera veckor utan att kvinnan fått några symptom.

I dag behandlar man främst uteblivna missfall med tabletter, i vissa fall görs en skrapning.

Källa: Södertälje Sjukhus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer