En ”kalla fall”-grupp i arbete; sökande i Ivösjön i Skåne förra året efter turnéledaren Lelle Hildebrand som försvann 1999, och tros ha mördats. Foto: Johan Nilsson/TT

Kalla fallen ökar – 630 olösta mord i landet

Uppdaterad
Publicerad

För några decennier sedan kunde svensk polis ha en uppklarningsandel på 90 procent av morden. Nu är den, för vissa kategorier mord, nere på endast kring 25 procent. Malmö är en av de städer som sticker ut. 

Det är de olösta gängskjutningarna som innebär att listorna över ”kalla fall” växer hos polisen. 

– Andelen ouppklarade mord kommer öka rejält och det har enkom att göra med skjutningarna i offentliga miljöer där kriminella grupperingar är inblandade, säger Anders Eriksson, chef för ”kalla fall”-gruppen i Region Väst, till SR Ekot. 

De tre storstäderna

Speciella polissatsningar för dessa fall finns främst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och där noterar man enligt Ekot kraftiga ökningar av antalet grova brott där det inte finns några uppslag att jobba vidare med eller där alla misstänkta friats. 

– 2013 hade vi ett antal gängskjutningar, Backa på Hisingen, Grevegårdsvägen i Tynnered, Fjällbinkan i nordost. De är alla på väg in i kalla fall, säger Anders Eriksson. 

630 olösta mord

Enligt Noa, polisens nationella operativa avdelning, finns det totalt i dag cirka 630 olösta mord i Sverige. 

– Det är tragiskt och inte värdigt en rättstat som Sverige att man så enkelt ska komma undan med att ha ihjäl en annan människa, säger Anders Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer