Kallade flyktingbarn för kackerlackor – döms

Publicerad

En 70-årig man döms av Malmö tingsrätt för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit en kommentar i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”.

Det är två kommentarer mannen gjort på olika inlägg i gruppen ”Stå upp för Sverige”, som tingsrätten har bedömt. Gruppen är offentlig och har drygt 166 000 medlemmar.

En av kommentarerna ligger under ett inlägg om flyktingbarn. Där har 70-åringen skrivit: ”Ut med dom! Parasiter och kackerlackor!”

Tingsrätten bedömer att kommentaren liknar invandrare vid skadedjur, vilket anses vara nedsättande för gruppens anseende. Därmed fälls mannen för hets mot folkgrupp.

Den andra kommentaren ligger under ett inlägg om en man som anmält Kriminalvården för övervåld vid ett utvisningsförsök.

”Övervåld! Då kan han åka tillbaks till sitt land så kan han få se på övervåld! Jävla parasiter”, har mannen skrivit.

För den kommentaren frias emellertid 70-åringen, eftersom kommentaren bedöms vara riktad mot en specifik person snarare än en hel folkgrupp.

Mannen har i förhör uttryckt viss ånger efter att ha skrivit kommentarerna och uppger att det uppkommit ur frustration.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer