Villan i den spanska staden Benahavís som utsattes för sprängattentatet i oktober 2018 fick omfattande skador, och familjen som bodde där överlevde av ren tur. Foto: Guardia Civil

Dömda Malmökriminella i Spanien kan få fängelsetiden mer än halverad i Sverige

Publicerad

Tre män från Malmö som ingår i det kriminella gänget Los Suecos dömdes nyligen till sammanlagt 102 års fängelse för mordförsök på en barnfamilj i Málaga 2018. Men om de spanska myndigheterna godkänner att de avtjänar sina straff i Sverige kan tiden i fängelse mer än halveras.

Fem gängkriminella från Malmö har under flera års tid varit misstänkta för flera olika mord i Malmö, kopplat till omfattande narkotikahandel och penningtvätt.

Men hittills har ingen av dem dömts för någon allvarligare brottslighet i Sverige.

Nyligen dömdes tre av dem till långa fängelsestraff, 34 år vardera, av spansk domstol.

– De här männen har varit aktuella i flera utredningar kring dödligt våld i Malmö. Det är en stor framgång att de, för brott begångna i Spanien, inte längre kan driva på våldsspiralen i vår stad, sa Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande dagarna efter domen.

Straff kan förkortas till 12 år i Sverige

Om männen ansöker om att få avtjäna sina straff i Sverige istället för i Spanien, vilket de har rätt att få göra enligt EU-regler, kan fängelsetiden avsevärt minska.

– Om man flyttas till Sverige så avtjänar man sitt straff enligt svenska regler, säger Rikke Nielsen, expert på Kriminalvården.

Det innebär att männen kan komma att friges efter två tredjedelar av fängelsetiden, men också att det 34-åriga straffet kortas.

– De har fått ett tidsbestämt fängelsestraff som är väldigt långt, 34 år. I Sverige har vi max 18 år tidsbestämt straff. I så fall kommer man behöva anpassa straffet.

Om de avtjänar sitt straff i Sverige kan det sluta med att de får 2/3-delar av 18 år, alltså 12 års fängelse istället för 34 år?

– Det kan sluta så. Men processen är långt ifrån klar än, säger Rikke Nielsen.

Det är ännu oklart om de dömda Malmömännen kommer att ansöka om att få avtjäna sitt straff i Sverige – behandlingen av en sådan ansökan kan ta lång tid och sker mellan myndigheterna i respektive land.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här grips flera av Malmös gängkriminella i en spansk razzia i Málaga 2018. De misstänks för att ligga bakom flertalet mord och sprängdåd på den spanska solkusten. Foto: Policia National/ESRTVE/Radio Television Espanola

Avtjäna straff efter dom i utlandet

Hela syftet med lagstiftningen är ju ändock att det ska ske ett ömsesidigt erkännande och verkställighet av påföljder inom EU. Den dömde ska avtjäna sitt straff i det land dit anknytningen är starkast och där återanpassningen till samhället bedöms vara mest gynnsam utifrån kriterier som bostad, familj, språk m.m.

Ett överförande av straffverkställigheten till Sverige kan avse ett strängare fängelsestraff än vad motsvarande brott hade gett här i Sverige. Även beträffande sådana överförda utländska straff tillämpas som utgångspunkt vanliga svenska straffverkställighetsregler, vilket bland annat innebär att den som avtjänar ett fängelsestraff på viss tid kan friges villkorligt från fängelsestraffet först när två tredjedelar av strafftiden har avtjänats.

Källa: Rikke Nielsen på Kriminalvården och Regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.