Foto: TT

Malmös polismästare intresserad av att ta hjälp av militär

Uppdaterad
Publicerad

Polismästaren i Malmö är försiktigt positiv till Danmarks exempel att sätta in soldater för att avlasta polisen.

– Det ska bli intressant att följa Köpenhamn, säger Stefan Sintéus.

Beskydd av synagogan i Köpenhamn har fram tills idag utförts av polisen, men myndigheten har fått allt fler gängrelaterade mord att utreda på sitt bord. Därför ska nu 160 soldater kallas in för att avlasta den hårt belastade polisen.

Även i Malmö har polisen larmat om överbelastning vid flera tillfällen. Dels har de många mordutredningarna slukat resurser, men också pågående gränskontroller.

– Jag ser med intresse på vad händer i Danmark. Jag menar att allt vi kan göra för att trygga samhället är bra. Kan man som danskarna använda militär för trygghetsskapande åtgärder utan att man förväxlar dem med att använda vapenmakt så finns det en poäng, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Som exempel tror han att militären skulle kunna hjälpa till vid fasta bevakningar av misstänkta brottsplatser, som exempelvis brandhärdar, eller vid gränskontrollerna över Öresundsbron.

LÄS MER: Malmö lånar in poliser

Sköts ihjäl av militär

I Sverige finns en restriktiv syn på i vilken grad militären ska sättas in i polisär verksamhet. Grunden är den händelse som utspelade sig 14 maj 1931 i Ådalen, där fem demonstranter sköts ihjäl av militär. Även polismästaren har händelsen i åtanke.

– Ådalen gör sig påmind. Det är viktigt att utvärdera och se hur det går i Köpenhamn. Men det är helt klart intressant, säger han.

2006 tilläts militären att ge stöd åt polisen vid terrorsituationer. Om polisen begär stöd får soldaterna en polismans befogenheter och ska lyda under polismyndigheten.

En ny tolkning luckrade upp lagen ytterligare 2015 – polisen kan be militären om hjälp med till exempel bombskydd och att säkra byggnader.

Förra veckan tillsatte Justitiedepartementet en utredning för att se över ändringar i författningslagen så att det blir möjligt för försvaret att dela underrättelser till polisen vid brott.

”Positiva till när myndigheter begär stöd”

Försvarsmakten ser positivt på att bidra med trygghetsskapande åtgärder.

– Grundinställningen måste vara att samhället ska utnyttja samhällets resurser på bästa sätt. Vi är alltid beredda på att stödja polisen, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

Idag kan hemvärnet till exempel vara med och eftersöka försvunna personer och vid en terrorsituation kan försvarets specialförband stödja polisen med insatser.

– Vi är positiva till när myndigheter begär stöd av oss, men vi måste alltid titta på om regelverket tillåter det eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.