Kungaparet tillsammans med Kanadas generalguvernör David Johnston och hans fru Sharon. Foto: Gunilla Fritze/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Kungaparet och Kanadas vicekung möttes i Skåne

Under onsdagen besökte det svenska kungaparet och Kanadas vicekung, tillika generalguvernörspar David och Sharon Johnston till Malmö och Lund. De besökte bland annat Malmö högskola och forskningsanläggningen ESS i Lund. Polispådraget var stort och en polishelikopter cirkulerade över staden under dagen.

Många studenter samlades i entrén till Malmö högskolas byggnad Niagara för att få en glimt av celibriteterna. Kungaparet och det kanadensiska guvernörsparet var försenade på grund av det dåliga flygvädret.

– Jag tycker det är roligt att kungen kommer hit och hoppas att han får en bra bild av Malmö, säger Rifqa Al-Smmarraie, som läser till byggnadsingenjör på högskolan.

Foto: Gunilla Fritze

Kungen och delar av den kanadensiska delegationen deltog bland annat i en paneldebatt om migration och integration.

Drottningen lyssnade på ett forskningsprojekt om hur spädbarn till familjer med missbruks- och andra tunga problem tas om hand i Malmö. Projektet heter Alhva.

Statsbesök med tema

Besöket i Skåne ingår i ett fyra dagar långt statsbesök som inleddes i Stockholm i måndags. Temat är inkludering, innovation och hållbarhet.

”I Kanada försöker vi bygga ett inkluderande samhälle”, skriver David Johnston i en debattartikel i Sydsvenskan.

Han framhåller att Malmö spelar en central roll i Sveriges strävan mot ett välkomnande samhälle. David Johnston har själv skotska rötter, vilket han är stolt över.

”De nya invånarna är en styrka för Kanada. Hela vår historia visar att det är så. Ur mångfalden hämtar vi kunskap, idéer och energi som gör oss bättre rustade för att lösa problem och interagera med övriga världen”, skriver David Johnston, ställföreträdare för Storbrittaniens drottning Elisabeth i Kanada.

Sverige har inspirerat

Kanadas vicekung talade på Malmö högskola om betydelsen av mångfald och olikheter.

– Sverige har inspirerat andra länder. Ert land är en källa till hopp och Malmö spelar en central roll i detta, säger David Johnston.

Han berättar att mer än 200 nationaliteter finns representerade i Kanada och att det talas mer än 200 språk i landet. Han ser det som en stor tillgång.

– Olikheter gör ett land starkare och vi har gjort stora framsteg i Kanada men det finns sociala och ekonomiska klyftor, som vi ständig arbeta med, säger David Johnston.

Runt högskolan och inne i centrala Malmö var polispådraget stort. En polishelikopter cirkulerade över staden under onsdagen. Kungen uppskattade att vara i Malmö och att få träffa studenter på högskolan.

– Vi är här för att de har forskning kring migration och integration. Det är intressant, säger kung Carl XVI Gustaf.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer