Karnevalen jämnar ut könsfördelningen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu presenterar festivaler runt om i landet vilka artister som ska spela i sommar. Förra året var 76 procent av akterna mansdominerade. Idag var det Lundakarnevalens tur som i år satsat på ett jämställt utbud.

Vid magnoliaträden i Lundagård pågår artistsläppet för årets Lundakarneval. Både presentationen och utbudet är lite annorlunda. En så kallad futuscentesen, en underlig manick, som visar vilken dag, tid och artist som kommer att delta i årets Lundakarneval. Andelen kvinnliga musiker är långt fler än på de flesta musikarrangemang i Sverige.

– Det har genomsyrat vår verksamhet, nu är det hälften kvinnliga artister, säger Sofia Sandqvist, artistchef på Lundakarnevalen.

Mansdominerade festivaler

Intresseorganisationen Jämställd festival har granskat de tio största festivalerna i Sverige. Bland annat Sweden Rock och Siesta. Förra året var 76 procent av akterna mansdominerade. Bara 19 procent dominerades av kvinnor. En förklaring kan vara att de som bokar artisterna framförallt är män. Enligt Jämställd festival är 88 procent av alla artistbokare män.

– Igår släppte de artisterna till Gröna Lund, säger Gudrun Hauksdottir, musiker och engagerad i Shemusic. Det var inte en enda kvinna.

Engagemanget hos Malmöbaserade Shemusic, en ideell förening som vill verka för en jämställd musikscen, märks tydligt. De arrangerar konserter med ett minimum av minst 50 procent och ofta 100 procent kvinnor.

– Jag jobbar väldigt gärna med kvinnor. För mig är det changing by doing och alltid med jättemycket lust, säger Gudrun Hauksdottir.

Malmöfestivalen jämnar också ut

Malmöfestivalen släppte sina första artister i veckan, bland annat Icona Pop och First Aid Kit. Alla de fem första artisterna var kvinnor. Malmöfestivalen har också en särskild ställning som skattefinansierad festival, menar Pella Ström, festivalgeneral.

– Vår festival betalas av Malmö stad och i vårt uppdrag ligger att jobba med jämställdhetsintegrering. Så vi tänker att vi ska göra så jämställt innehåll som möjligt på våra musikscener, säger Pella Ström.

Men även om Lundakarnevalen och Malmöfestivalen är två goda exempel är det långt kvar, menar Gudrun Hauksdottir. Shemusic försöker genom projektet Big City Divas som samlar sjutton av Sveriges allra bästa kvinnliga musiker för att göra nedslag på festivaler runt om i landet.

– Om man har sjutton kvinnor som låter så bra, så vill jag att folk ska rygga tillbaka och tycka gud vad fantastiskt, säger Gudrun Hauksdottir. Jag är säker på att när de kommer in på scen och då kan det sätta igång något, att man inte kan komma med ursäkter om att det inte finns kvinnor och att de inte är lika bra.

– Det som är vårt ansvar är att lyfta kvinnliga artister till våra scener så att publiken får se dem, säger Pella Ström, festivalgeneral.

http://bigcitydivas.se/

http://jamstalldfestival.se/

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.