Vid klockan tio på söndagsförmiddagen hade de hundra blivit över tusen Foto: Julia Maric

Karnevalsåret har börjat i Lund

Uppdaterad
Publicerad

2018 är karnevalår i Lund och natten mot söndag startade Uppropet. Redan vid midnatt hade ett hundratal studenter packat matsäckskorgarna och klätt sig i termobyxor för att klara en snöig och kall könatt i Lundagård, utanför AF-borgen.

Albin Möllerstedt och Douglas Ihre kom klockan 03 inatt när snön stilla föll över Lund. Det här är första gången de är med i Uppropet!.

– Det har varit riktigt kul hela tiden att få vara med sina kompisar och festa lite, säger Albin Möllerstedt. Douglas Ihre tillägger:

– Vi har hållit igång hela natten och några är lite starkare än andra när det kommer till att hålla igång.

Albin Möllerstedt och Douglas Ihre har köat sedan klockan tre på söndagsmorgonen Foto: Julia Maric

Freja Davidsson Bremborg är karnevalsgeneral 2018 och hon har aldrig själv köat, däremot var hon med och släppte in förra karnevalens köande studenter i AF-borgen. Men i Lundagård på söndagsförmiddagen tror hon ändå att stämningen är på uppåtgående.

– Stämningen är jättehärlig och den blir ännu bättre! , säger Freja Davidsson Bremborg.

Freja Davidsson Bremborg, karnevalsgeneral Foto: Julia Maric

För fyra år sedan, när det var karneval senast i Lund, startade ”kön” redan kvällen innan Uppropet! för att bli den första att registrerade sig följande dag. Då blev kön rekordlång.

Anledningen till det är att det viktigt att komma bland de 2000 första karnevalister är att då får studenterna en biljett till festen Karneveljen den 17 mars.

Först vid lunchtid öppnar dörrarna till Akademiska Föreningens borg så att de köande kan registrera sig som karnevalister.

Lundakarnevalen arrangeras vart fjärde år och omkring 5000 är engagerade. Men karnevalen underhåller hela Lund med bland annat karnevalståg, föreställningar, radiosändningar och artistuppträdanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.