Väktare och publikvärd utsattes för stenkastning. Foto: Anna-Maria Nildén/SVT

Kastade sten mot SVT:s väktare vid sommarlovsbussen

Väktaren bad ett gäng unga vuxna att sluta förstöra avspärrningarna till publikgångarna vid inspelningsplatsen av SVT:s barnprogram Sommarlov. Gänget avlägsnade sig men strax därefter kom den första stenen flygande i luften.

En väktare och SVT:s publikvärd utsattes på söndagskvällen för stenkastning utanför sommarlovsbussen i Scaniaparken i Malmö. Bussen bevakas dygnet runt av väktare för att den inte ska utsättas för skadegörelse. På söndagen kom ett tiotal unga vuxna till platsen och började rycka upp snörena som markerar publikgångarna. När väktaren bad gänget sluta tackade de för sig och försvann. Men efter stund märkte väktaren och publikvärden att ett par av dem gömt sig i ett buskage i närheten och börjat kasta sten.

– De upplevde att de kastade sten kraftigt och de hade inte velat bli träffade. Men de backade och gänget stack, berättar Anna-Maria Nildén som är projektledare och säkerhetsansvarig för Sommarlov.

Händelsen polisanmäld

Det fanns barn i området som var där för att titta på bussen ungefär 30 meter bort, men de riskerade aldrig att träffas, enligt Anna-Maria Nildén. Väktaren valde att polisanmäla händelsen som rubriceras som framkallande av fara för annan.

– Självklart är detta jättetråkigt. Sommarlov är ju så stort i barnens värld, säger Anna-Maria Nildén.

– Vi sänder ju på morgonen och det här hände på kvällen, men det är ju människor som besöker bussen på kvällen också för att de vill se bussen och inspelningsplatsen.

Även förra året inträffade en liknande händelse när väktaren bad en person att sluta klättra på bussen. Personen började då kasta sten och väktaren fick ta skydd i sin vaktkur.

– Det är jätteskönt att ingen har kommit till skada, säger Anna-Maria Nildén.

Sommarlov sänder 68 avsnitt under sommaren varav 50 sänds live från Scaniaparken i Malmö.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer