Christel Nyström är föreståndare på katthemmet på Djurens vänner i Malmö. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Kris på katthemmet i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det i snart tio år varit olagligt att lämna sin katt ensam, så är det vanligt nu under semestern.
På katthemmet i Kyrkheddinge är det just nu fullt med katter som blivit lämnade att klara sig själva.

– Nu är det kris, nu har vi 35 katter här för tillfället. Vi får in kattungar hela tiden som är dumpade vid vägkanter, återvinningsstationer och soptunnor, säger Christel Nyström, föreståndare på katthemmet på Djurens vänner i Malmö.

TV: Se hela inslaget

Katthemmet i Kyrkheddinge utanför Staffanstorp får nu ett hundratal samtal i veckan om övergivna katter, eller katter som far illa på olika sätt.

LÄS MER: Hon hittade kattungar i plastpåsar

Ökar under sommaren

Här tar man emot de som är skadade och sjuka, men även dräktiga katter.

– Tyvärr är det ett återkommande problem. Problemet ökar alltid under sommaren, för det kommer även fler kattungar än under resten av året, säger Fredrik Malmgren, ordförande Djurens vänner Malmö.

LÄS MER: ”Lagen är otillräcklig”

”Struntar i lagen”

Att lämna sin katt ensam är sedan snart tio år olagligt. Enligt djurskyddslagen ska man se till sin katt minst två gånger om dagen. Men på katthemmet upplever man att lagen fortfarande inte har någon effekt.

– Absolut inte. Folk gör som de vill och struntar i lagen. Vi får in många samtal från människor som är förtvivlade som säger det står ju såhär i lagen, kan ni inte komma och hjälpa oss? Nej, vi är inte polisen, vi är inte länsstyrelsen, vi kan inte göra någonting, säger Fredrik Malmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer