Kävlinge vill införa vaccinkrav för vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Alla nyanställda ska uppvisa giltiga vaccinationsintyg och alla som redan är anställda ska få svara på frågan om de är vaccinerade eller inte. Så lyder förslaget i Kävlinge kommun som förväntas vinna politisk majoritet och införas redan 10 januari 2022 och gälla hela året.

Om man som redan anställd inte vill visa upp vaccinationsintyg eller är ovaccinerad så ska man i största möjliga mån inte jobba omsorgsnära, enligt förslaget.

– Personal ska inte bli omplacerad men utföra andra arbetsuppgifter som inte är i direkt kontakt med omsorgstagaren, säger Annsofie Thuresson (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Förväntas få politisk majoritet

Förslaget ska läggas fram på omsorgsnämnden under torsdagen där det väntas få en politisk majoritet och sedan gå vidare till kommunstyrelsen under nästa vecka.

– Jag har inte fått svar från alla partier men som det ser ut nu så kommer förslaget att gå igenom, säger Annsofie Thuresson (M).

I inslaget får du höra omsorgschefen Leila Misirli och politikern Annsofie Thuresson (M) om hur förslaget ser ut och hur de tänker kring den personliga integriteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.