Spökgran Foto: Dan Andersson

Kilometervis med spökgarn bärgade från vrak

Uppdaterad
Publicerad

4,5 kilometer spökgarn har bärgats från vrak utanför Ystad. Och dykarna känner sig övertygade om att situationen ser likadan ut i stora delar av Östersjön.

– Spökgarn vid vrak är ett stort problem i Östersjön, säger Jessica Ångström, ansvarig för Skräpfria hav på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande. Vid de åtta vrak som vi dök på bärgades massvis med garn vid samtliga.

Draggningar efter spökgarn har i omgångar genomförts under många år. Men då har man framförallt sökt på fritt vatten. Nu vill man göra specialinsatser kring sjunkna vrak där problemet verkar vara särskilt stort. Där handlar ofta om garn som är tio år eller yngre. Garn som innehåller stora mängder död fisk.

Enligt Håll Sverige Rent kan en förklaring vara att det fiskas en hel del runt fartygsvrak eftersom dessa gärna lockar till sig fisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer