Foto: Bertil Ericson, TT

Kirurger bländas av operationslampor

Publicerad
Många operationer sker i ett felaktigt ljus. I stället för starka operationslampor skulle kirurgerna vara hjälpta av en bättre allmänbelysning.

Det hävdas i  en ny avhandling från Lunds universitet. Det starka ljuset från operationslamporna skapar störande kontraster och kirurgen riskerar att bli bländad.

–Den starkast lysande lampan är sällan den bästa, säger Hillevi Hemphälä, doktorand i ergonomi och aerosolteknologi.

Hillevi Hemphälä har studerat hur anställdas hälsa och prestationsförmåga påverkas av ljusmiljön. Förutom operationssalar har hon studerat lokaler därevbärare sorterar posten.
–Har vi ögonbesvär blir arbetsprestationen ofta lägre och denna koppling finns i de flesta yrkesgrupper. När ljuset vid brevfacken blev bättre försvann skillnaderna i sorteringshastighet mellan de som tidigare hade problem med synen och de som inte hade det, de blev lika snabba, säger Hillevi Hemphälä.
Brevbärarnas muskelsmärtor blev också bättre efter ett par månader med nya glasögon i rätt styrkor.
–Om man har ont i nacken kan det faktiskt löna sig att gå till optikern, säger Hillevi Hemphälä.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer