Kiviks marknad kan komma bli inställd pga Folkhälsomyndighetens restriktioner. Simrishamns kommunalråd Jeanette Ovesson (M) tror att det kan bli svårt att arrangera en marknad i sommar. Foto: Till vänster: Johan Nilsson/ TT Till höger: Gunilla Fritze

Kiviks marknad är i fara

Uppdaterad
Publicerad

Det är högst osäkert om det blir någon marknad i Kivik i sommar. Den rådande pandemin och Folkhälsomyndighetens regler kan sätta stopp för en av Österlens stora turistattraktioner.

Kiviks marknad sägs vara en av Sveriges största marknader men med den rådande begränsningen på maximalt 50 besökare är en marknad inte genomförbar.

– Det känns inte som att den blir av. Restriktionerna gör det svårt, säger Jeanette Ovesson (M), kommunalråd i Simrishamn.

Kiviks marknad är ett viktigt evenemang för många företagare i Skåne och inte minst när det gäller besöknäringen i Simrishamns kommun.

Besöksantalet brukar vara mellan 120 000 och 150 000 personer.

Många företag i Simrishamns kommun är beroende av besöksnäringen.

Simrishamn kommun ser en växande arbetslöshet

– Vanligtvis har företagen fullbokat så här års och en besöksnäring som sträcker sig ända fram till hösten, säger Jeanette Ovesson.

Säsongen för besöksnäringen brukar redan dra igång runt påsk men i år blev konstrundan inställd och det har påverkat de lokala företagen.

– Just nu försöker vi arbeta på lång sikt istället och finnas som stöd för företagen i form av rådgivning, säger Jeanette Ovesson. Vi samarbetar med Arbetsförmedlingen och har löpande samtal med företagare i kommunen.

Kiviksmarknad kämpar in i det sista

– Det är inte inställt än. Just nu rullar allt på som vanligt och vi kommer att vänta in till sista stund med att ge besked, säger Stefhan Schill, marknadsansvarig.

Om marknaden blir inställd kan det bli aktuellt att flytta fram datumet istället men det är inte bestämt. Den nuvarande planen är att marknaden ska genomföras 13 och 14 juli.

– Vi tar fortfarande emot bokningar och har ingen riktig plan på vad vi ska göra om det blir inställt. Det kanske blir så att vi flyttar fram datumet till september, säger Stefhan Schill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer