Foto: Johan Dernelius

”Klart att kvinnorna hade älskare”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnors sexlust och åtrå har alltid provocerat menar Alexandra von Schwerin som idag slog upp Skarhults slottsportar till utställningen Älskare och Älskarinnor.

Slottsdamerna förr kunde festa och shoppa loss lika bra som sina män. Utställningen i Skarhults slott utanför Eslöv följer kvinnornas väg till sexuell frihet, med vissa bakslag.

På 1500 talet kunde t ex Gustaf Vasas värsting till dotter, Cecilia festa loss.

– Hon dansade på bordet, drack för mycket vin och shoppade loss, berättar Alexandra von Schwerin som är slottsfru och ordförande i Skarhults Kulturminne och som planerat utställningen.

Men på 1600 talet infördes en sträng sexlagstiftning. I ett av rummen visas ett kyskhetsbälte, som det kunde sett ut.

– Skrönorna säger att man satte kyskhetsbälten på sina fruar så att de inte skulle vara med någon annan när männen var borta, berättar hon, där vi går genom rum efter rum i det vackra slottet.

Mannens garderob annekterad

Tillsammans med historiker har Alexandra von Schwerin  grävt ner sig och gett plats åt kvinnornas historia i hennes tredje utställning med slottet Skarhult som ram.

I ett av rummen som tidigare varit hennes mans garderob, kan man läsa och skriva egna kärleksbrev. Utställningen går tillbaka 500 år och fram till våra dager.

Ilska har drivit henne till årets utställning då hon tycker att kvinnans sexuella frihet börjat ifrågasättas.

– Jag vill visa att kyrka, stat och normer i samhället har försökt att kontrollera kvinnorna under alla århundraden och man kan säga att fortfarande försöker man kontrollera kvinnor. Utställningen visar att det går i pendelrörelser. Nu lever vi väldigt fritt men pendeln kan svänga igen, menar hon.

Kondom för återbruk

Vill man veta hur en tusenårig dildo ser ut eller vad tantrasex är så hittar man det i ett av rummen som också rymmer ett hemligt rum med en porrfilm från 1920 talet.

Här kan man också se Sveriges äldsta kondom från 1813 som skulle kokas i mjölk och pudras innan den återanvändes.

–Jag trodde att den första sexuella revolutionen kom 1958 men det är helt fel. Den första kom på 1700 talet säger Alexandra von Schwerin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.