Under onsdagen röstar Lunds kommunstyrelse om utträde från Fritt sök. Moderaternas nej betyder att kommunen sannolikt stannar inom avtalet. Foto: Johan Nilsson/TT

Lund stannar i Fritt sök

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna kommer rösta för att Lund stannar i Fritt sök på kommunstyrelsens sammanträde under onsdagen. Partiet vill dock att samarbetet reformeras och har tagit fram en lista med förslag på hur det kan gå till.

Moderaterna har beskrivits som vågmästare i frågan om Lund ska lämna Fritt sök-avtalet. Nu bekräftar partiet för SVT Nyheter att man kommer rösta för att stanna.

– Frågan om man ska säga upp eller inte är huvudsakligen en taktisk fråga. Vi ser att man kan nå en reformering av Fritt sök snabbare på det sätt vi föreslår snarare än att inleda ett skarpt utträde, säger Rasmus Törnblom (M), ordförande i utbildningsnämnden i Lund.

”Det är naivt”

Socialdemokraterna har tillsammans med Förnyalund varit en av de tydligaste rösterna för att Lund ska träda ur Fritt sök och omförhandla.

– Att de instämmer i vår problemformulering, det är bra. Men att tro att man kan åstadkomma förändring genom att Lund önskar sig den, snarare än att man kallar till en förhandling, det är naivt, säger oppositionsrådet Anders Almgren (S).

Till vänster Rasmus Törnblom (M) framför rådhuset i Lund. Till höger Anders Almgren (S) på en skolgård. Foto: Isak Laurell/SVT

Vill reformera avtalet

– Vi ser att man borde gå till väga på så sätt att man tar fram ett förslag på hur fritt sök kan reformeras, vilket vi har gjort, och driver det väldigt hårt gentemot Skånes kommuner, säger Rasmus Törnblom (M).

Moderaterna föreslår bland annat att man ska se över kostnadsfördelningen och hur man kan ”möjliggöra en rimlig tillgång till gymnasieutbudet i hemkommunen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.